"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Friday, 12 August 2011

~ RoS PuTiH~: ~Solat Sunat Tasbih~

Posted by MIRA at 02:00
Reactions: 
0 comments
~ RoS PuTiH~: ~Solat Sunat Tasbih~: "Hemmm..apa itu solat sunat tasbih?anda sume taw x?Mungkin ada yang dah tahu dan pernah laksanakannya.Tapi mungkin ada jugak yang tak perna..."

~Solat Sunat Tasbih~

Posted by MIRA at 01:57
Reactions: 
0 comments


Hemmm..apa itu solat sunat tasbih?anda sume taw x?Mungkin ada yang dah tahu dan pernah laksanakannya.Tapi mungkin ada jugak yang tak pernah laksanakan sebab x taw atau mungkin jugak tahu, tapi x buat. Sebelum ni, seriusly ak x tahu..alangkah kerdilnya rase sebab solat2 camni pun aku x tahu..

Tapi skarang aku dah pun tahu.Tu pun sebab kebetulan pegi rumah tok smalam(bukak puase sana). So,tok aku pun bagi tahu la pasal solat ni. Pagi tadi pulak memang ada buat solat sunat tasbih ni ramai2 kat masjid. Solat ni senang aje sebenarnye..macam solat biase cuma di dalamnya kita bace sebanyak 300 kali tasbih...solat ni hendaklah dilakukan at least sekali seumur hidup. Tapi kalau banyak kali pun x pe. Lagi la bagusss...kalau nak tahu detail lagi pasal solat sunat tasbih ni klik sini atau sini. Moga-moga kita dapat amalkan apatah lagi di bulan yang baek ni :)


                       



                                       *ALIA ZAKARIA, bnyk prsoalan nk tnya ni..cpt balik! :p









Wednesday, 10 August 2011

~A m0ment To Remember :)

Posted by MIRA at 20:16
Reactions: 
2 comments
Hoisshh...smalam bukan men bnyak lagi tjuk entry nak buat. Tapi la ni..semua dh lupe..huhu. Hari ni dah hari ke 11 umat Islam berpuasa. Dah cukup ke amalan kita???(sambil tanya dri sndri..). Maknanya kita dah nak masuk pertengahan Ramadhan.Tapi, honestly aku rase aku masih belum mencapai tahap yang aku inginkan dalam bulan puasa ni. Semoga aku btambah rajin :)

Emm..ada satu hal lagi yang aku duk pikir skang ni. Bila nye aku nak pergi uitm Machang, jumpe n bbuke puasa dengan kawan2 aku. Benda ni dah lama aku plan. Tapi sampai waktunya slalu je x jadi. Buat BFF ku yang tersayang especially MIRA EDORA dan UNA UGEE...i'm so sorry sebab belum berkesempatan. Begitu jugak dengan my ex-classmates.

Teringat masa bulan puasa kat machang dulu..even bebuka x de la mkan cdap2 sangat macam kt rumah,tapi still jd sedap sebab makan ramai2 dengan kawan2.Tapi skarang tak taw la sama ada aku masih ada peluang bbukak dengan korang ke x,sebab ni kan last sem korang,Nanti susah dah nk jumpe.sob2.. :( But,aku akan try cari masa. Kalau lah x jadi...mintak maaf sangat2 k.Aku hanya mampu merancang, tapi yang menentukan adalah DIA...

Sebenarnya banyak lagi aku nak tulis pasal life aku kat uitm machang selama 1 setengah tahun. Tapi maybe for the next entry. Even tak lama duk sana tapi pada aku,sangat memberi kesan. Tak mungkin aku akan lupa sebab di situ la aku lebih tahu apa itu LIFE,LOVE,FRIENDSHIP!

                                                   sblom msuk klas MKT masa prt2

                                                   still ingat time ni??raya kat DO..hehehe

                                    yang ni special edited by FARA ARIRA...hehe..credit to farah :)

                                     pic lpas abes modul..huh..tgh2 hari buta ambik gmba..hahha..

                                                                 bersemangatttt!!!!

                                     


                                             *jgn gelak lepas bace blog aku..taw la x cntik :(

Tuesday, 2 August 2011

~Malam Lailatulqadar~

Posted by MIRA at 00:46
Reactions: 
2 comments
Kalau sebut malam lailatulqadar rasanya semuat umat islam pun taw kn??kalau x tahu, harap nye cuba2 lah ambik tahu sebab malam lailatulqadar ni bukannya selalu.Senang cakap,it's once in a year! Pada malam ni, barang siapa yang beribadat  kepada Allah dengan ikhlas dan kerana Nya, akan dikurniakan pahala yang berlipat ganda. So, amat lah rugik jika kita x manfaatkan sebaiknya. Tapi yang menjadi persoalan,bila??bilakah malam lailatulqadar?Kita memang x taw tarikh tepat malam istimewa ni tapi Nabi Muhammad S.A.W. telah memberitahu kita beberapa isyarat atau tanda2 malam lailatuqadar....nak tahu??jom tengok kat bawah ni..


Kata sesetengah ulama, Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu. Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.

Menurut mereka, sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari Ahad atau Rabu maka Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29. Jika bermula puasa pada hari Jumaat atau Selasa, ia jatuh pada hari ke-27 dan jika permulaan puasa pada Khamis, Lailatulqadar berlaku pada 25 Ramadan. Sekiranya awal puasa pada Sabtu maka Lailatulqadar jatuh pada hari ke-23 dan jika awal puasa pada Isnin, seperti tahun ini, maka Lailatulqadar jatuh pada malam yang ke-21. Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini''. Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi. Hikmatnya ialah apabila seseorang mengetahui malam Lailatulqadar tersebut, maka eloklah diperbanyakkan doa dan istighfar juga ibadat pada malam dan keesokannya, untuk mendapatkan fadilat hari yang penuh berkat dan mulia itu. Yakinlah apabila seseorang itu bersedia setiap malam Ramadan dengan ibadat, sekurang-kurangnya bersolat jemaah setiap waktu, Maghrib, Isyak dan Subuh, kata ulama dia pasti memperoleh fadilat malam Lailatulqada

Base on artikel ni,aku dapat simpulkan bahawa tak kira la bila malam lailatulqadar itu. Yang penting kita istiqamah dalam melakukan ibadat supaya kita x terlepas malam yang amat2 istimewa ini. Ada hikmahnya kita tak tahu bila tiba nya  malam ini.Contohnya, kalau kita tahu bila tibanya malam lailatulqadar,mesti ada di antara kita yang hanya menumpukan ibadah pada malam tu aje. Sedikit sebanyak aku rasa nampak macam kita x ikhlas dan sambil lewa. 

Jadi aku harap kita istiqamah dalam melakukan ibadah kepada Nya. Bukan aje dalam bulan Ramadhan ni,tapi jugak pada bulan2 dan hari2 yang laen...aminn...



                  *terawih smalam rasa x khusyuk sbb asyk ngantok aje mata  nih...haishh..hopefully,mlm ni  ok :)
 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review