"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Monday, 29 October 2012

I Love You Stupid ! @ ILUS...

Posted by MIRA at 00:43
Reactions: 
0 comments
Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum...

Starting my day with...

sepinggan spageti ditemani se mug nescaffe...huih...mengancam!



Ditemani semangat barukahh??agak rajin meng update my bloggy skarang ni.entah...rasa macam langkah makin laju. Pernah rasa down dan x nak tulis apa2 lagi dah. Tapi sayang pulak rasenye..ROS PUTIH menjadi sebahagian hidup aku sekarang ni.

Jadi semangat balik nak berblogging lepas rajin BW.jengok2 blog orang,ambil semangat,inspirasi..chewwahh..hehe..be a bloger...it's not about popularity.but it's about how u reflect yourself,sharing...and bla bla bla..Masa mula2 buka langkah dulu,ala..time baru nak berjinak-jinak ngan donia blog ni.masa tu just suka2..nk try sebab saya memang seorang yang suka menulis,berkongsi pengalaman.Maklumlah..nak jadi novelis la konon..over kn?but it was true!

memang nak jadi novelis tapi skill tak cukup!at this moment jadi blogger udah le...hewhew..

ohh....terrlupe tujuan sebenar update my bloggy!nak share yang aku sekarang tengah masuk dalam dunia ILUS!hemmm???what's dat??ni haaa...


ILUS...I LOVE YOU STUPID! (REVIEW)

novel yang saangatt tebal. Geleng kepala je kawan2 aku tengok novel ni. rasanya novel ni bersamaan 3 biji novel.phewww...larat ke nak baca??ehh..larat!disebabkan novel ni karya baru daripada Melur Jelita, the writer of my febret novel AWAK SUKA SAYA TAK  so...aku nekad beli jugak second novel garapan MELUR JELITA ni...

Time baca AWAK SUKA SAYA TAK?I'm completely enter to the new world.dunia Intan Zulaikha.So i wanna see whether i'll enter to the new wordl again or not.dunia Iris!


Okkey..stakat ni baru baca page 100 something.mula2 baca aku tak ada mood sangat nak membaca time tu.So, agak bias la kan..i can't judge la waktu tu. So,aku decide nak tinggalkan novel ni kat rumah dan start over again bile aku balik cuti nanti!boleh ke tahan tu??haha..memang tak boleh!

Tak disangka aku capai jugak smalam. Sekarang jalan ceritanya dah makin interesting..ala..tapi aku tak de masa nak baca at this moment. Sampai aje Melaka esok aku dah nak nak gerak ke Langkawi for my class trip. Balik trip pulak dah sebok ngan test yg tertunggak + esemen yg belom lagi aku sentuh...

Duk pikir2...aku rasa terpaksa aku lupa dulu ILUS.Aku akan stat baca balik bila masa dah sesuai.Waktu tu dah boleh goyang kaki ke kann...hehe

Sabar sabar...detik tu akan tiba wahai hati..hihi..Btw,anda2 semua patut dapatkan ILUS  sebab ramai yang beri positif feedback taw!rugi la maknanye kalo tak baca, Jangan risau,,tak pengsann nye baca ILUS ni.. =p

Actually nak wat review pasal ILUS tapi tak dapat la sebab aku belum lagi khatam novel nih!kalo dah,baru beri impact cket cara aku review tu.Mesti korang membuak2,curious je nak baca..hehe.tapi kalo nak tahu jugak pasal ILUS ni..dipersilakan search kat MR.Google.macamtak biasa kan...nanti akan kuar banyak pasal ILUS ni. So...HEPPY READING uolls!







*rahsia hati tak siapa yang tahu...





Saturday, 27 October 2012

Perfect match!

Posted by MIRA at 09:25
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!selamat malam...heee..

FIRSTLY....


I'm craving for this!sodapye...jap..sedap ke brown sugar macchiato ne??
rsenye  xde la sedap sgt,pahit!tp i still love it!macam den ckp kt atas tu haa...

SECOND...


 my boipren yg  dah ditinggalkan selama hampir sbulan lebihh..first day balik terus dating bersamanye hehe..
satu kerja la jugak nk angkut balik  mlake skali nanti.tp i x kesah...asal bersama.rindu nk petik hari2.berazam  nak blajar lagu baru dan chord2 yg up! cket..sempat jugak la myYoongg ni menggoda kazenku yg ye junior.dipaksa mamanye beli satu gitar utk dia...hehe..ada jugak ikut jejak langkah aku..nnt bloleh wt satu band! =D

*yoongg-nama manja gitar cum boipren aku..hee..over!

THIRD.....


 My hometown....replika udang dan sotong mercu tanda Bandar Marang!sempat lagi snap pic ni time kat tingkat atas bangunan mara.morning view yg sgt mendamaikan..ni  yg wat aku tak nak balik Melaka..huhu..tu x campur dgn pantai die lagi..my hometown still the bestest everr!!abaikan kesalahan grammar kt situ naa...hehe

NEXT....


 ni tak ada apa pun sbenanye..just gambar sbiji telur rebus yg mana terdapat 2 biji telut kuning di dalamnya.kira macam kembar la...yg nak gelak tu, tak tahan bila makcik aku gurau cakkap suh panggil harian metro sbb pelik bebenau..haha.tapi aku rasa dah takjadi pelik kot,mungkin kami2 ni jarang tengok @ x penah pn tgk.. =P ouh... btw,lupa nak ckap yg gmbai ni di snap siang td @ hari raya ke2 aidiladha..SELAMAT HARI RAYA sume!


 Okkey!skarang aku nak bgtaw pasal fenomena keluarga Mamat Sah@ toki aku la...fenomena kat ats ni dan  yg kat bwh ni adalah biasa bagi kami.tpikir tadi nk letak dalam entry aku bila my auntie terperasan mende ni.Aku pun perasan.everytime balik umak tok,mesti masing2 jadi ulat buku. sume duk bace paper la,buku la,magazine la...Sgt interesting bagi aku. 


 tengok tu betapa khusyuk nye masing2. Kiteorang jadi cmni mungkin sebab toki aku memang jenis kuat membaca.Penuhh paper and magazine kat rumah dia. Dats why aku pun sgt suka membaca. keturunan rupenye...hehe...


 seriusly!yg ni pakcik aku.dah la dalam waktu yg sama plak tu kteorang baca.kiranye kalo korang datang umah tok aku ni,masuk rumah je dah boleh nampak fenomena nih!haha..comel je...


yang ni lagi la.si Alia yg sgt tekun membaca.hee...orang snap gmba dia pun x sedar.Tapi it's a gud habit la bagi aku. Minat membaca tu mesti dimulakan dgn yg tua jugak,,baru yang muda2 ni ikut..kita tengok je la lepas ni mcm mana kazen aku yang kecik2 tu.Diaorang teruskan tak tradisi ni..hehe..


KESIMPULANNYA....

Aku gatal tangan nak update tapi xtaw nak update apa..kira lulus je la entry kat ats ni eh?.ada motif apa..nakbagitahu yang membaca tu bagos...walaupun gambar2 sbelum tu tak berkaitan!selingan semata-mata okk!jangan marah...nanti x comel@ensem...hehe..okk merapu!gudnite je la...








*coffee is more sedap dgn adanya coffeemate =)
after all..yg indah itu bahasa..hee..



Friday, 19 October 2012

KUASA 475

Posted by MIRA at 01:40
Reactions: 
0 comments
Oh No....!!!!!!

Macam tu la hati aku menjerit bila dapat tahu power mata aku naek lagi!Mula-mula dulu just 125 tp skarang dah naek sampai 475!Oh god....tu la.malas lagi pakai spek.Duk pakai pastu buang pastu paka balik,macam tu la jadinye.

Tahun ni dah nak masuk 6 tahun pakai spek since 2006. Terpikir la jugak kan..kalau time tu tak sibuk nak pakai spek agak2 macam mana?Yela..masa tu kan power baru cket lagi. Boleh avoid lagi kot pakai spek.Tapi aku mana la tahu apa2.Asal rasa macam rabun je terus pegi jumpe optometris.Dah sah sah la optometris tu cakap kena pakai spek. Sales people kat situ pun ofkos la bersungguh suruh aku pilih spek tu,spek ini kan????Aku pulak lagi la...nampak yang cantik2 je kan..tup tup...menyesal pulak skarang.

Sepatutnya aku rasa la,rasa la kan....i should see a doctor kat hospital tu. Bukan terus pergi jumpe optometris kat kedai tu.Sebab adik aku cakap la kan..awal2 rabun ni boleh dirawat lagi.Power pun x tinggi. Doctor akan bagi advice pastu kasi vitamin.One of her friends la yang bagi taw macam tu sebab itu la cara dia mengelak pakai spek daripada awal.Okk!!benda dah jadi tak boleh pusing balik dah..terpaksa la aku pakai spek ni kalau nak tengok sbijik-sbijik.

Hati pun tertanya-tanya la jugak kan macam mana rabun jauh ni terjadi. Lepas google situ,google sini,jumpe la info nih:

Tiada teori tepat mengenai punca berlakunya rabun jauh. Bagaimanapun,faktor keturunan boleh menjadi salah satu puncanya. Kemungkinan seorang anak yang ibu bapanya rabun jauh mengalami masalah sama ialah 40%. Tapi ada juga teori mengatakan,membaca pada jarak dekat juga boleh menjadi sebabnya. Manakala sesetengan pakar lain pula mengatakan,kerana rabun jauhlah seseorang itu membaca pada jarak dekat!


                                            

                                          


Dalam kes aku ni,tak tahu la mana puncanya. Parents aku tak ada la pulak rabun jauh. Ke sebab aku ni tengok tv duduk paaaliiinggg depannn??hahaha..kalau buleh,dalam tv tu aku nak masuk!mungkin la kot..kot..hehe. Tapi aku perasan aku start rabun since aku duduk asrama.(mesti org akan ckp "oh...rajin study la tu...study dlm gelap.Kat asrama kan kene tutup lampu awal.so tak boleh la nak studysampai lewat malam")hehh....jawapan aku "tak de maknanya!tak pernah pun rasanya aku study dlm gelap.Lampu pun tak de la tutup semua sampai gelap gulita gittooo!". 

Jadi sekarang akU nekad la nak pakai spek sokmo...!tapi tak dok la sokmo sgt!kat bilik malas la jugak nk pakai. Tapi boleh dikatakan most of the time ak pakai.sob..sob...terima hakikat okkeyh!disebabkan itu jugak aku motivate diri sendiri supaya pakai spek tu slaloo dgn cara..jeng jeng jeng..!!!tukar yang baru =p

Yang lama still guna tapi kena pegi tambah power dulu. hee...licik kan?


Nak pilih yang baru bukan senang!abeh kedai aku pusing. Kene la cerewet sket part ni kn..hehe.Mula2 nak cari kaler light pink. Tapi Ya Allah...suasahnye nak jumpe!aku dah x tak nak kaler itam sbb sama je ngan yang lama. Pastu nak pulak kaler putih, tu pun susah jugak!yang ada x cukup memikat hati..ehehe..Finally, i choose the purple one!


                                              

lebih kurang chenggini la...maleh nak snap gmba.goole udah le..

kira macam semangat baru la..kalau tak,mana nak pakai..demand kan?mengade!nak wat camne,pakai contact lens,sakit mata la..x selesa la,apa la..nah!amekaw...pakai la spek tu! tapi berharap lagi mata ni ada peluang nak melihat dengan jelas tanpa spek!mungkinkah???emmmm...













*sangat merapu entry ni sbb dh 2 mggu perap as a draft..lupa dah main point nye ape,,hehe =)
*SOKMO stands for-SELALU =)













Wednesday, 3 October 2012

Mencintai Dengan Sederhana

Posted by MIRA at 02:38
Reactions: 
0 comments
some people saids...

"perempuan menggunakan istilah 'berkawan' untuk memutuskan sesuatu perhubungan".
                                
                                                 AND
some some people saids...

"lelaki menggunakan istilah 'berkawan' untuk memulakan sesuatu perhubungan".

my comment: Not really..it depends on people.Kadangkala,istilah berkawan itu lebih sesuai.I mean..more sopan la. Bila mengunakan istilah ini, secara otomatiknya ada jarak yang memisahkan,ada batas dan tidak terikat.it's not about afraid to jump into commitment.Tapi istilah ini membuatkan kita lebih berhati-hati dalam menjaga batas sesuatu perhubungan apatah lagi ia belum lagi hubungan yang halal di sisi agama. Sekurang-kurangnya istilah ini dapat mengingatkan kita di mana kedudukan kita.So,tak de la kita cinta tinggi melangit for someone.Lepas tu tak de la kita frust terguling-guling bila apa yang dikejar tu tak dapat. Ye tak??I just remember and like this:

"MENCINTAI DENGAN SEDERHANA"

Maksudnya,bersederhana lah dalam mencintai sesuatu contohnya (ayat karangan BM =D) manusia,harta,pangkat dan semua benda yang bersifat keduniaan(duniawi). Tapi bersungguhlah dalam mencintai ALLAH.Sebab apa?sebab...redha Allah yang kita cari kan?kalau becinta bagai nak rak pun,tapi kalau Allah tak redha,tak izin..tak kan terjadi jugak.

Soooo...i'm not agree when people saids "perempuan menggunakan istilah 'berkawan' untuk memutuskan sesuatu perhubungan". It does not always true la for me..ada juga perempuan yang menggunakan istilah 'berkawan' to start a relationship. Maybe it's more comfortable.Yes..thats the point. Dan mungkin ia juga sebagai langkah berhati-hati supaya cinta itu tidak melebih-lebih!i don't know whether u all agree atau tak tapi everyone ada their own points of view kan....it's all up to you.You decide it how to use that term! =)




*haha..tbe2 update pasal ni pulak. Just to share my opinion lepas terbaca status tu dkt my fren punye wall(fb)

 
 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review