"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Tuesday, 31 December 2013

LAST ENTRY FOR 2013

Posted by MIRA at 07:58
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!

This is my very last entry for 2013. Tahun dpn arapnye lg ghajin aku berblogingg..heh!Sbenanye aku tidak begitu teruja pn dgn kdatangan 2014 ni.Hakikatnya tahun baru bg umat islam telah lama brmula.Tapi 2014 tidak harus diperlekehkan.Banyak agenda lagi yg belum terlaksana.

Perubahan itu memerlukan istiqamah.Harap aku begitu.Kalaupun tidak mampu,harapannya sikit2 pun jadi.In Shaa Allah.2014 jga penuh debaran.Aku bukan lagi gadis hingusan.Alam kerjaya menanti!Semoga segalanya  dipermudahkan,dikurniakan yang terbaik antara yg terbaik.Rezeki itu juga rahsia Allah,bukan jodoh aje..hehe

JODOH??ehemm...usia meningkat lagi satu tingkat.23 turns to 24.muda lagi tuh..eheh..jodoh itu kalau ada tidak kemana. Tidak begitu merancang bila untuk ditamatkan kerana diri masih ada misi.Tapi jodoh itu rahsia Allah..Ya!Rahsia Allah..siapa,bila,di mana hanya Dia yg tahu.Berdoa yg terbaik,itu lebih baik.Hidup bukan hanya untuk dunia,akhirat yg pasti.Apa yg penting,moga tidak tergelincir dari landasan.

Untuk Mama dan Abah,terima kasih dan minta maaf.Kite tahu kite ni nakal,banyak cakap,suke bantah2 x stuju,nk menang, tapi yg pasti i love u both!Moga Allah merahmati sentiasa.Untuk my siblings,same aje ayat cm ats.Copy and paste!hahaha...rindu zaman kecik..sobsob..Untuk rakan2..saya minta maaf, dan terima kasih.Maaf atas segala perilaku atau kata2 yg mengguris.Terima kasih kerana bersama2 saya dan saya sayang and semua..yes..semua!kita adalah SATU.dan,,saya juga maafkan anda.Tiada dendam tersimpan.Biarkan ia terlerai jika masih ada,walaupun dendam tidak pernah wujud dalam kamus hidup saya.

SEMOGA KITA DIRAHMATI ALLAH SENTIASA!





love from the star,
Ros Putih




*Wishfortimetunnel

Wednesday, 25 December 2013

Convocation UiTM Melaka ~ Part 2

Posted by MIRA at 09:33
Reactions: 
2 comments

Assalamualaikum!

Macam malas jer nak tulis pnjang2.huuu...ok aku cuba pendekkan. Tapi rase takkan jadi kot.Btw,harini wordless wednesday kan??ahhhh...x kire!kalo pnjang tu pnjang la.


Ok,after kuar dari Dewan Taming Sari, aku pun ke sana ke sini la mencari parents ku.Tapi x jumpa.Then, aku pun membesarkan mata dan mula mencari sape2 saje yg aku kenal. Dah jumpa kawan tapi dia pulak bz dengan family masing2. So aku decide untuk kol dia tu.Aku sengaja cari kwn2 dlu sbb nk ambikgmbar reramai.then baru cari parents.sbb nanti bile dah berpecah,susah plk nk gather balik.tak ke haru jadinya..tapi plan tu gagal sbb sorang pn aku x nmpak.So a few minutes later dia tu datang.Ouhh...btw, 'all of us' had a short and nice meeting =)

Okkey tanak citer banyak. Lepas jumpa my parents and tok yang ikot skali,we went to take pictures dkt temporary studio bawah bukit sana haa..aku sbenanye x smangat mana pun nk ambik package gmbar tu.Tp my mum beria suruh ambik.So,pkir2 elok jugak,ni kan last aku knvo sbb tade plan nak further study dlm masa terdekat ni..muehehe..tp..errrggghhh...beratur adalah part yg aku x suke.depan ak ada 6 org je tp lamanye...hmmm..



 Mama & Tok yg sudi dtg.Tok mmg suke pegi knvo cucu dia..hehe..tahun ni aje dh 3 istiadat knvo tok pegi.Kuat lg okkeyh!



 My beloved Mama =) actually mama merungut tdung dia pkai x santek.msa beli ok je try.bila time cmni,x ok plk.x brbaloi katanye.smpai lenkali tanak beli pesen tu dh!haha..tp i noe la my mum.kata x nk,tp nnt bli gk =p

 My beloved Abah =) smart giteww.kalo pkai songkok sah cm YB ekeke...


 Suweettt couple hahaha ;)


Love both of them till the end of my life..I am nothing without them.bcoz of them i take a big step in my life and their doa that embraces me all the times.I am a person who dont noe how to show my love,my feelings but deep in my heart,i really do love them!one more thing,i love to argue my opinion bout something with them bcause i was an outspoken person,but they knew their daughter really well.But still,deep deep in my heart and soul,i'm worried if i make my parents sad. truly sorry ='(  there's no other person dat can replace both of you!


Abes je ambik gmbar, aku suruh mama,abah dgn tok rehat dlu smbil mkan2 bawah kanopi. Kesian pulak kat diaorang kena layan karenah org konvo kan..ambik gmbar la,anta robe la n bla bla...tapi dorang opkos ckp x kesah.dorang plk suruh aku pegi cari kwn2 untuk ambik gmbar..haha..

Actually,aku x smpat bergambar dgn sume dak klas pun. Aku pun tak taw mana sume org mghilang!even dgn my beloved housemate cum my rumate pun aku x smpat..LAILA.What??Yepp!!Frust oiii...Itulah kawan ketawa dan menangis aku.She saw everything.My laugh,my tears,my happiness,my sadness,my craziness,my melalut,my kelam kabut,my calmness (eceh..pndai plak wt synonim!) Time aku kol,laila dah kt kampung di Masjid Tanah. Annnddd...u noe what?She is someone fiance rite now. last weekend.Aaaaaaa.....i'm super dupper happy for her!congrats fren.akhirnya..dia jd yg ptama engage antara kami bertiga.Aku,laila,rina.Next iss??ak x sabau nk tnggu rina dulu!Ohoooii!jauhnya melalut..tadi cite pasal knvo,tetiba pasal engage pulak.maappp...heeee....

Rasanya x mampu lagi nak menulis sbb dalam masa 5 minit dr skarang,aku nk g dating dgn LEE MINHO plks!ahahaha..koya benau!(currently watching THE INHERITORS!). So mai pakat layan gambau je la ekkkk..peace!

 Farah is my fren from my diploma!we already noe each other for 1 year n a half during our diplomas and we took a big step together..almost 5 years being fren.I miss you dear and all the times dat we had together.thanx so much fr everyting =)

 Eh?mane aku?tade pownn..haha..aku pn tataw mane ak time ni.Miss uolls!!
*Gambar ihsan dari FB sapepn aku x igt.ak maen grab je hehe..maceh!


 Hah!lompat jgn x lompat!lambung jgn x lambung!igt mael lambung kerr??haha..actually time ni,kerana trlalu esaited, seseorang telah mencederakan dahiku dgan topinya itu!smpai luka bagai.tajam x tajam bucu nya.sminggu juga nk baek.nseb baek x bparut.kalo x...taw la aku nk wt apa =p










kumbang dikelilingi bunga...ekeke..ssh sgt nk kmpul kengkawan,snap je la yg ado ni haa..


love this pic =) thanx you!
*Oppss!sir ammar amirul di belakang hahah...



 My BFF Rina =) suke jd gossip girl dedua ni hahah..jgn cuba nk korek rhsia kami.tsimpan rapi okkey!haha


 My Dgree..transkrip di dlmnye 




Dedua pic kt ats ni ak snap dr gmba stage yg uitm punye..pic on pic =p






 First time dpt bunga 4 bouquet dlmstu hari hehe...thanx mama,abah,tok & you =)

Dulu dpt bunga plastik.Now,the fresh one.kempat-empat boonga fresh!senyum smpai tlinge!tp okkey ape kalo dpt bunga plastik.bak kata Adam Mukhriz pada Ain Hawani "My love for you dies when the last petal falls!" Ohoooii!kuat nau brangan nye!


Apa pun thanx kepada sume yg wish dan kepada sume yg support dan mendoakan saya selama ini.Walaupun saya sendiri kadangkala tidak tahu siapa yg mendoakan saya..tapi doa saya dan doa anda terutamanya mama dan abah serta adik beradik telah merealisasikan impian saya (Ayat skema tetiba plaks!)

Semua kenangan bersama anda especially kwn2 tak akan dapat saya lupakan sepanjang hidup saya.Pahit dan manis itu menjadi penambah perisa dalam perjalanan kita.Di lain masa..mungkin..akan saya titipkan segala macam rasa buat anda dan kita semua dalam lain entry =)

Terima lah...lagu kebanggaan kita sepanjang menjadi anak didik UITM...




*UITM DI HATIKU..(source:youtube)







*Di saat ini,aku belom menerima gambar studio.Haiihh...sbulan lebih dh ni.Kol photo studio tu pun x angkat2.studio luar punye,bkn UiTM.pat la...cane rupa dh agknye =(




Saturday, 14 December 2013

Convocation UITM Melaka ~ Part 1

Posted by MIRA at 04:27
Reactions: 
4 comments

Assalamualaikum!



Rasa rajin nk wat entry petang2 camnih. Nak story2 psal i punyer convocation muehehe..Alhamdulillah aku telah selamat berkonvo dan menerima Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) (Pemasaran). Dis year Uitm Melaka dah dapat  authority  organize konvo sendiri. Walaupun sebenarnya aku lebih teruja kalau dapat konvo kat Dewan Agong Tuanku Chansellor (DATC), Uitm Shah Alam,tapi aku terima dengan redha je le. Ada jugop bestnye konvo kat Uitm Melaka sbb x yah berasak dalam ribuan manusia cam kat S.Alam.Then rase lebih teratur and smooth je plus x kesian sgt kat parents. Aku dh 2 kali attend konvo my sis kt s.alam. Penatnye yaaa ampunnn...kalah org konvo.




 Antara gamba terawal yg smpat snap


Istiadat Konvokesyen kali ke-79 Uitm Melaka telah di adakan di Dewan Taming Sari, Uitm Kampus Alor Gajah Melaka (KAG). Batch aku merupakan 1st batch knvo sini. Rasa macam x pcaya yang aku mampu grad dengan apa yang aku impikan selama ni. Alhamdulillah aku dapat..walaupun masa mula2 further degree tu aku x bpe konfiden sbb aku wat fast track. Kira cam lompat gittoo..X abes diploma tp terus smbung dgree after part3. Mula2 dulu aku x teringin lagsung nk wat fast track!aku org last apply di kalangan member2 dip itu hari.Tapi Allah menggerakkan hati aku untuk terima tawaran tu bila dah dpt offer.Walaupun mula2 nanges2 gak nak tinggal Uitm Machang, Kelantan, tapi aku percaya ada hikmahnya aku pegi ni.

After almost 3 years in bachelor's degree, i'm satisfied with what i've got today!Bukan senang nak survive sbb aku x abes dip terus smbung. Culture shock gak mula2..i mean, cara pmbelajaran,lecturer,esaimen betimbun,present almost every day even simple presentation ponn..nak pengsann tkejut mula2 sbb time dip bkn maen enjoy.Masa lapang toksah ckap la..ciap boleh bjimba bgai,revision pn hari2 boleh wat.Tapi time degree aku x punye masa sebanyak itu taw!But I manage to handle those problems and havoc2 tu dengan baek gitteww...haha

Aaaa....banyak sgt melalut dgn kenangan mengusik jiwa nampaknye aku ni.Back to the story! Aku konvo hari Rabu (13 November 2013). Pagi2 dah ciap2.Aku n family stay kat Hotel Naza Talya Melaka. Nak ke kampus KAG makan masa lebih kurang 40 minit gk la..brgantung pada kelajuan speed!ehehe..aku gerak lambat jugak. 640 cmtu.konon nak gerak 630 tp besela..ciap2 bagai terlajak gaks!Aku dah dup dap dup dap!serius!cam nak kawen plak.kalah org nk kawen.padahal nak konvo je ponn..overr ko ni mira!

Aku smpai 40 minit kemudian. masuk gate tu,tgk dah ada yg datang.ramai.Tapi lepas tu lagi ramai!aku kiranya awal jugak la smpai. then kelam kabut aku pakai robe (jubah) sume. Aku bese la, kelam kabut blh tahan gk sbenanye tp aku x suke tnjuk kadang2.kunun blagak tenang!cess...pastu mula la parents aku plk yg kelam kabut tgk aku sbb x pkai robe lagi. robe tade masalah. nak pkai mortar board (topi) ngan  hood tu yg payah!naseb baek aku spare baaaanyakkk sggttt jarum sebab mmg penting jarum atau pin ni. tak nak bagi hood tu cam terlondeh plus topi tu melayang time ambik skrol nanti. Almaklumla..aku sedar diri. Kecil molek orangye..hik!jubah pon sbenanye sgt labuh sbb size M!paling kecik size XS tp ak x smpat. Aku pun apa lagi, ambik inisiatif sndiri,kecikkan ngan pin!heh..tak habes kat situ,aku kelam kabut plak bratur nak ambik sash (selempang). lepas ambik sash tu aku hengat dah boleh bratur la ghupenye aku x ambik aku puye name tag yg ad QR code.grrrrrr......blari ambik kowttt.Ah kau...

Keadaan menjadi tenang slepas tu dan aku mula snap2 pic ngan kengkawan time bratur nak masuk dewan. Time ni sempat la ambik gmba ngan classmates sbb aku takot x jmpe after kuar dewan.Then bila MC umumkan perarakan masuk para graduan tu..fuuuhhh...bangga beb!senyum je manjang...neves pn ada.kadang2 rasa cm senyum pelik pn ada..hahah..hepi tlampau!Oh ya,aku masuk ngan henpon je sbb graduan first class x digalakkan bwk masok beg. lepas ambik skroll, kami akn duduk tmpat brlainan dr asal sbb urusetia x nak kedaan huru hara time nk ambik gmba ngan Pro-Chansellor. sblom tu aku dah kelam kabut sbb aku dh trbawak sama beg.tpakse la kol mama datang ambik beg aku kat lua..huhu..

Okkey...duduk kejap je dalam dewan, terus graduan dipanggil untuk menerima Ijazah masing2. Aku punye giliran awal juge..no 10. X smpat panas punggung pon lagi..nak tacim2 cket..haha.Masa naek stage rasa mcm "Ya Allah...aku tgh grad ke ni?aku atas stage ni?" cm mimpi kejap.bila nama kena panggil,rasa dia whooaahhh....rama-rama dalam perut pun terbang!bangga sangat!disebabkan giliran yg awal, tggu je la smpai habes 500 lebih camtu tmasuk dak2 diploma.Dannn...akhirnya..istiadat konvo pun smpai ke pnghujung. Sebelom kuar dewan. para graduan diisytiharkan sebagai alumni Uitm.sob..sob..sedih campur gumbira. sedih sebab aku tak kan dapat lagi belajar same2 kwn2,wat esaimen,sakat lecture,lepak same2,attend dinner n bla bla pastu pasni susah dh nk jumpe sbb masing2 bawak diri dah..soksekkk!gumbira plak sbb dah dapat ijazah. Tamat balajar. Xyah pening2 dah. Tapi tu la,setiap kepahitan tu,ada kemanisannye...ye dak?

Dannn kami pun sama menyanyi lagu negaraku dan Uitm Di hatiku wt kali terakhir!Prasaan time tu sebak gile!dalam hati duk ckp "ths is the last time i will sing this song". Lagu yang sudah sebati dalam jiwa, 4 thn stngh tmasuk dip aku duk laung lagu ni. Liriknye dah la tacim2 gittoo..i pn tacim la jadinye!Dann majlis pun bersurai..seblom jumpe family,aku ada sesi bgamba dulu dengan pro-chansellor kat luar dewan. Senyum smpai telinga!








Pic seblom and after trime skrol

Apa berlaku selanjutnya?tunggu part 2 ehhhh...(mohon diri sndiri supaya aku rajin hupdate part sterusnya =P)




*some of the pics x santek and low quality sbb eden x taw nape cmera fon mnjadikan gmba itu kecik!eden besau kn balik tp it turns out not beautiful as it is =(



Tuesday, 10 December 2013

I LOVE YOU,STUPID! # Review

Posted by MIRA at 00:34
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!

Mood tengah fresh dan masih di awan awangan gittoo.. so, inilah waktu terbaik nk hupdate. Hari ini aku nak kotakan janji pada teman2 dan jugak janji pada hati sendiri!Aaaaaaa.....Cane nak cakap ek?Susah kalo dah jatuh cinta ni.Ok fine!kali nak ceghita pasal I LOVE YOU,STUPID!(ILUS) satu lagi novel karya MELUR JELITA. Sememangnya novelis ini tidak pernah menghampakan aku. Jalan cerita yang cukup sampai ke hati. Sebagaimana aku jatuhcinta dengan AWAK SUKA SAYA TAK? sebegitu juga aku jatuh cinta dengan (ILUS).



Sebenarnye....dah hampir setahun aku beli ILUS ni tapi baru skarang aku baca!WHAT???hehh...sukardipercaya.Aku si gila novel boleh peram selama tu. Ni nk habaq..waktu beli tu aku tengah bergelut dengan final exam,pastu smbung pulak dengan intern,pastu tesis, pastu carii keje,pastu keje kejap,pastu cari keje lagi,pastu baru bace!haha...berapa banyak pastu daaa...orang laen dah baca MY PRECIOUS IRIS,aku baru khatam ILUS!heeee...x kira la.yang penting aku puas hati.

ILUS menceritakan kisah seorang gadis yang nakal,boleh tahan gediks,berani sampai kadang2 berani x brtempat tapi sebenarnye berhati mulia.Itulah Iris Nur Binti Zakaria a.k.a IRIS!Iris menyertai misi kemanusiaan di Kemboja bila dipelawa oleh Aidan a.k.a boipren dia. Mengalami kesukaran tidak dapat membiasakan diri pada awalnya, ditambah pula perasaan menyampahnya terhadap bodyguard yg diupah oleh papanya iaitu FIRMAN! Firman seorang pemuda Melayu Champa atau Cham yang tinggal di sebuah perkampungan terpencil di Kemboja. Iris pada awalnya tidak menyedari Firman adalah seseorang yg pernah dikenalinya satu ketika dulu dan pernah menjatuhkan maruah firman. Cuma bezanya, dulu firman tidak menggunakan nama Firman, sebaliknya EBRAHIM!Tidak lama selepas itu, baru iris mendapat tahu bahawa firman adalah orang yg dikenalinya selama ini.

Di kampung firman,Iris mengalami pelbagai pengalaman baru yg tidak tercapai dek akalnya. Cara kehidupan di sana sangat berbeza dari dunianya yg dilimpahi kemewahan apatah lagi iris adalah anak seorang jutawan tekstile di Malaysia. Tingkah laku iris selalu saja membuatkan firman tidak senang duduk,marah,meluat, dan risau apabila memikirkan iris.Baginya, Iris adalah satu tanggungjawab yg diamanahkan kepadanya.dan dia harus berpegang pada amanah itu.Tanpa disedari dia menyimpan rasa terhadap Iris namun menafikan perasaan itu kerana iris adalah amanah untuknya dan iris juga milik seorang lelaki bernama Aidan.Namun, Firman tidak tahu, Iris juga menyimpan rasa terhadapnya.Kedua duanya ego tetapi Iris selalu saja terlepas kata..hehehe..di sebalik misi kemanusiaan itu, Iris sebenarnya merancang satu lagi misi di mana dia menggunakan firman sebagai bonekanya.Misi tersebut akhirnya diketahui firman, dan firman menjadi pengganti Iris!betapa firman seorang yang amanah dan berhati mulia.

Belum pun tamat misi tersebut,Iris dihantar pulang ke Malaysia oleh firman tanpa relanya. Firman berasakan dia tidak dapat lagi melindungi Iris dan tanpa perbincangan,iris dibawa pulang oleh Aidan dan papanya. Iris terluka,kecewa, dan semua rasa bercampur baur. Dia akhirnya pulang ke Malaysia tanpa sempat meluahkan perasaannya begitu juga Firman.Pulang saja ke Malaysia,Iris dkejutkan dengan berita pernikahannya dengan Aidan yg telah dipersetujui oleh orag tua nya. Iris?kosong. Tidak ada rasa. Semuanya dibawa pergi oleh firman. Dia memutuskan untuk membatalkan pernikahan itu dan mendapat tentangan hebat dari ibunya, keluarga Aidan dan Aidan sendiri. Pelbagai hujah di utarakan terutamanya mengapa dia menolak Aidan. Dia berasakan Aidan tidak dapat membimbing dan melindunginya seperti Firman. Apatah lagi Aidan pernah cuba mengambil kesempatan terhadapnya. Buntu dengan situasi tersebut, Iris akhirnya bersetuju menikahi Aidan demi maruah keluarganya dan Aidan.Demi mama nya...Hari2 yg berlalu hanya ditemani bayangan firman dan rindunya terhadap firman dan keluarga firman di kemboja yg telah di anggap seperti keluarganya sendiri. Namun, iris akur.Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi..dan dia mengorbankan perasaannya sendiri sambil menunggu waktu disatukan dengan Aidan..

Apa yang berlaku di penghujung cerita?Anda wajib baca!Kalau yg dh khatam tu,mesti tahu.Yang belum,wajib baca!haha..suke hati aku aje.Seriously!novel ni sgt best.Bukan novel cinta semata mata. Unsur Islamik dan kemanusiaan yg diselitkan sgt berguna dan menyentuh perasaan. Novel yg penuh dgn kasih sayang sesama manusia.yang miskin dengan yang kaya,yang berdaya dengan yg tidak berdaya. Awalnya, pembacaan aku agak slow sbb intro nya yg menyelitkan elemen2 kepolisan sebab si Iris ni menyertai SUKSIS. Cam kadet polis gitu tapi di peringkat Universiti.Tapi ada seronoknya jugak sebab aku dulu salah seorang ahli kadet polis time skolah menengah.So,banyak jugak kenangan terimbau semula.Rindu!especially bila sebut perkataan SANG SAKA BIRU!terngiang2 je rasa lagu sang saka biru kat telinga.One more thing,ILUS jugak menyelitkan elemen patriotik yg membuatkan kita bersyukur hidup di bumi Malaysia.

Kalau uolls baca,plez jgn skip intro sbb di situ bermula pertemuan tidak sengaja iris dengan Inspektor Ebrahim a.k.a firman. Mati2 aku ingat Ebrahim tu abg Firman or kembar Firman..haha..serkap jarang kau!Firman ni seriously, gentleman giler!Keras,ego,mulut boleh tahan pedas tapi sgt baik dan bertanggungjawab sebenarnya.Tak pernah ambik kesempatan kat  iris. Dia ni warganegara Malaysia tapi meninggalkan Malaysia demi keluarga di kemboja. Keluarga dia pun sgt humble.hhhmmmm.....insaf.Kalau la firman ni wujud...ahh..sudah!Jatuh cinta ngan Firman!berangan!iye...dengan moto besar ninja nya..ya ampunnn..mmg blh bayang betapa iris ni rimas kena control tp kalau aku xpe je..kuikui...sape x nak?meh habaq mai..tapi jaga2 dgn mulutnya yg pedas. Tp xpe gk,kdg2 dia suke sakat org.

Aku ni mmg suke pesen ni kot.misteri,ego tapi baik dalam diam,bertanggungjawab,dan sbijik2 mcm firman. Eleh...girlss mmg suke pesen ni.ngaku jela ken?ken?tapi tang ego,tak nak le ego sgt. x suke..merana jiwa..haha.yg penting bertangunggjawab,understanding,warm hearted,ego cket2 udah le hehe.tak ego lgsung x best plk,ikot ckp kite je..x challenging plk! =P Tp Xyah la nk berangan sgt nk asben cm dlm novel.Novel tu fantasi,hidup ni realiti!bila baca ILUS ni, boleh bayang tahap diva iris ni.Ada jgk perangai dia mcm reflect diri sndiri..hehe..insaf la oiii!lagi satu,aku igt ILUS x best masa baca mula2 tu sbb dia kn citer pasal kesengsaraan rakyat kemboja. ssh nk bayang.Sesuatu yg jarang di ketengahkan.Tapi MELUR JELITA berjaya membuat aku faham dan imagine sbb penceritaannya yang mmg sgt detail!berjaya membuka mata aku.Betapa dunia mereka sgt jauh berbeza dari kita.Masih wujud kehidupan sebegitu rupa tapi mereka lebih tahu menghargai dan mensyukuri nikmat Allah berbanding kita yang serba ada di Malaysia ni.Itulah masyarakat Melayu Cham di Kemboja.

Kalau la boleh wt drama ILUS ni..mesti meletops! aku duk trbayang FAZURA jd Iris. Mmg kena.Fazura mmg sesswai watak yg cm gediks gittoo.Dia sgt pndai membawa watak.Dats why i like fazura.Tp kalau Firman x taw nk bayangkan sape.Sape ye hero malaya abad ini?haha...kite bagi kt Aaron Aziz boleh?hihihi...x pn bagi kt Fahrin Ahmad.Tp bagi kat Shamsul Yusoff boleh gak!eheh...mentang2 aku minat shamsul ken...tp sesuai apa?kene ngan watak firman yg macho,ensem,ego dan pedas berapi bak kata Iris hahaha..words yg paling aku suke dlm ILUS ni: "my precious Iris" ...biasanya kalau firman nak sindir,nk tahan marah,or nak wt Iris perasan or nk Iris dngar ckap dia..dia akan guna words tu. Dan sekarang aku kena jugak cari MY PRECIOUS IRIS! beli online pn online la..ssh nk dpt kt Trengganu except kt Popular Mesra Mall. Tapi jauh sgt le derr...huuh..xpe.xpe..Usaha Tangga Kejayaan!




*Pilih yg kedua.Yg kedua adalah yg kita cintai kerana kalau kita cintakan yg pertama,kita tidak akan mencintai yang kedua.. ~Papa Iris (blh pakai kerr??)
*Lupe nk mention..tebal novel ni yaaammpunn..1389 muka surat! tebal x tebal?hehe..






Thursday, 18 July 2013

Storage Box!

Posted by MIRA at 09:33
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!

I'm sure some people got this syndrom. Syndrom susah nak let go old stuff atau barang2 yg useless!Salah sorang daripadanya adalah me..myself!macam2 excuses like sayang, membazir,nostalgia and bla bla bla.
So, i wanna prpose these solutions. Jom Baca!

For clothes, why not u jz donate them to people in need. Macam aku sndiri,usually kalo dah bnyak sgt pakaian melambak dalam almarri tu, aku akan kumpulkan dey all pastu letak dalam plastik beg or whatever beg la kan utk diberi pada rumah anak yatim. Kalau ikotkan syg, mmg la syg tapi aku taw sbenanye dh x nak pakai lg dah. Semua elok2 lagi tapi apakan daya, sometimes ada reason nape aku dh tak pkai. Ok la kan...2 manfaat dlm satu masa. Helping poeple in needs dan lagi satu boleh clearkan cket almari tuh!

Now my second point, barang lama yang x sure pkai lg ke x or barang yg kunun2 nyer bernostalgia ituu!Aaaa...bab ni aku mmg juara =P. Bukan stakataku tapi family aku. Especially abah!mm sgt2susah nak let go brg2 lama.Sayang katanye...so begitu lah diri ku jua..hahaha

Sampai penuh dalam bilik. Sakit mata pun ada jugak kadang2. Itu pun aku dah kumpul dan letak dalam boxes pastu letak tepi dinding. Takpun, tempat x semakkan mata bila nmpak.taw apa?bawah katil!aiyyooo...
Tapi skarang terbit idea baru =)

Idea ni timbul bila aku duk tengok KDrama..49 Days..hee..dalam bilik si In Jung. Bilik dia bagi aku cantik la.Cute!Simple tapi menarik. kaler lembut je bilik tu.Pastu aku terpandang la dalam bilik tu ada bekas plastik yang besaw tu ken?ken?alaaa..i guess uollz taw..yang orang simpan barang2 kat dlm tu. atau nama rasmi dia STORAGE BOX!so..even though banyak barang skalipun, bilik tu x nmpak semak sgt dengan kotak2 yg x santek!I guess si In jung ni sayang gk kot nk buang barang2 lama kehkeh..dari situ la terpikir nk aplikasikan apa yang aku tengok.


       

Bagi aku storage box ni sgt mesra pengguna.Cewah!selain dapat menyimpan barang2, ia nya juga lebih cantik or sedap dipandang.Boleh dapat macam2 kaler...heee.Pasni nak beli manyak2 storage box nih!almaklum la.aku tak suke tengok brang berserabut ni..at least duk dalamkotak berkaler2 tu,sedap cket mata nk menengok..ye dok?

Ada manfaat la jugak cite Korea ni. Biasa la..aku..kalo tngok cte Korea, selain duk tilik muka2 actress tu (in fact,tngok cara dorang make up =P), aku jugak suke tengok dey all punye dress up,kasut, beg, rumah dorang punye landscape, interior design, curtains dan bnyak lagi la..haha..overr kan??

Sebab bagi aku, sume yang aku sebut kat atas tu, sume cantek2 dan menarik.Contoh,make up!aku tak heran dengan makeup 3 inci or plastic surgery tu sume!tapi apa yg aku perhati,dorang makeup senatural yg mungkin. X tebal sgt!kalau tebal pun,x nmpak sgt..I loikkeee!

So gitu lah...apakata uollz pun manfaatkan storage box ni atau kotak2 yang santek tu and then simpan elok2 barang2 kat dalam tu.Letak dalam bilik tido pon bollehh!x sakit mata sgat dah kot..ehehe..Jum!ayuh!make ur bedroom clean and tidy!





*Well..i'm touched bila tngok cte 49 Days.How could a fren betray her bestfren.So bad..tak semua kebaikan itu dibalas dgn kebaikan. Agak mengarut pn ada cite ni tapi accepted la sbb fantasy genre!apapun sgt best =)

Friday, 21 June 2013

From Nothing to Something

Posted by MIRA at 23:22
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!

Bukan nak cakap saya dh jadi something or somebody, tapi just wanna say dat we should realize that we can turn to something or somebody. Contohnye..kite ada impian itu,ini and bla bla...then we try our best to get what we want. Only after that we will realize dat we actually have 'something' in our self. tapi dengan syarat, kita cuba dan cuba.

Since i had finish my internship, i pn tpkir2 la nk wat apa pasni. Master???mcm x nak pulak.Aritu kemaen lg nk smbung overseas la..apa la...ciap search lagi mne2 universiti yg sesswai.Tapi tibe2 jadi x nak pulak. rase cm nk rehat dulu..nk keje,cari pngalaman. Tapi org ckp, kalo nk smbung baek smbng terus. nnt dah kje, kawen, branak pinak (Ooppppsss... =P) makin la susah n malass..hehehe

2 3 hari ni duk isi tu,isi ni mne la taw kot2 ada rezeki.ye dok? bila alami sndiri, baru taw sshnye nak dpt kje.Yg sbena benanya, aku dapat offer smbung je kje terus dkt tmpat aku prktikal. Dirisik2 la jgk kan..kalo x nk lama pn, at least blhla tuk cri pngalaman. Tapi aku..entah la. my parents said i ni trlalu choosey..tak tahu la nk kata aku ni mmg choosey ke apa. Tpi aku mmg sebegitu!kalo aku x nak,mknenye mmg x nakla tu. Aku pn nk kata tk nak sgt tu, x la jgk. pokok pgkal yg sbena-benanye adalah...i dont feel like i am ready to enter to the working environment..pulak???

Haishh..pening la kau ni! iye...tp itu la hakikat yg sbenanye. Lagi satu,aku ni jenis suke buat kje yang aku minat. kalo dah minat, apa pn x kesah ken?ken?tapi mana boleh kje ikot minat je. mane nk dapat kalo sume org nk keja ikot minat.by hook or by crook,kne kje jugak.kita yg kne blaja untuk minat..heheh..seriously!dlm dilema...

Tapi i dont plan to stick on dat attitude le...itu just cobaan yg nk mnduga aku. In Shaa Allah..tk lame lgi dapatla keje dan aku akn cuba fikir positif. X kan nk duk umah goyang kaki.laenla kalo ada ank raje yang nak..kehkeh...but, seriously, aku tahu cmne aku akn usaha n wt kje kalo aku dah suke!contoh, time skolah mnengah..aku beria2 masuk koir wakil sekolah sbb aku mmg minat muzik n something like dat la kan..training siang dan malam. tak kesah hape dah!mmg penat!Balik skolah terus gigih menapak ke bilik muzik wktu tu.mcm studio la..sume instruments ada kat situ.tak tahu lah..aku rasa bile masuk je kat situ, aku lm dunia yg brbeza.fun!sbb.....yesssss...sbb minat!

Dan usaha tu bebaloi sbb pasukan skolah aku time tu bjaye ke peringkat kebangsaan..hik!perasaan masa tuhan je yg tahu. Tapi malangnya, naek form3 aku tpakse melupakan seketika minat tu sbb my parents x galakkan. katenye aku banyak ttinggal dlm plajaran. Oh my.... ='(

Ingat lagi cmne aku menangis sbb x nk benti. tp akhirnya tpakse akur jugek!pengorbanan la katakan..nk wt cmno??puas dah aku pujuk dorang but the annswer is still no!aku explain yg aku pnye studies down bkn sbb koir, tapi sbb aku penat maen Hoki, kawat kaki..bla.. bla...tp mmg pn. koir x mnjejaskan sgt pn sbb x guna tenaga bnyk mana kalo nak dibandingkan dgn hoki sume tu..hmmm..

Tapi aku x benti stakat tu. start form4, aku smbung balik smpai la form 6!fuhhh...puas rasanye!Haa...tu la dinamakan tegar!mmg tak le wt apa la...hehehe...dan terbaru, aku blaja maen gitar sndiri. Tak penah tpikir pn sbenanye yang aku akn serious beli dan belajar maen gitar!aku tak penah ada bakat tpendam cmtu smpai la aku nekad nk blaja.As a hobby, why not?? bila duk saje2 skarang ni,blh la strum gitar tu smbil2 kan..tapi belum la tahap terer. tak terer pn takpela.Aku bkn nk perform pn..bkn nk jd retis!ye dok?apa yg aku buleh ckp,i am happy!happy sbb mimpi jd knyataan. from zero, to hero (ahhhh kauuu!) hahaha...dok la jd hero! org ckap, from nothing to something!

Nothing impossible!asalkan kita rajin dan usaha..tegar!hahah...minat adalah bonus sbb itu adalah pembakar semangat!by the way..satu lagi impian mase tecik2 dulu kan...kita kann...nak jadi pembaca berita!hahah..koya sgt ke??laen entry kita smbung owkeyh???!!


myyy kesayangan!!




*up and down with it. But i love the bittersweet =)



Saturday, 4 May 2013

Sejak Bilakah???

Posted by MIRA at 07:12
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum!

Being asked "since when you   love him?" well...i'm stiff. Everyone look at me!me?speechless..unexpected. Cmne agaknye kalo uollz ditanya soklan sebegitoo di depan orang2 yg brkenaan dan di depan semua orang.Maww tak kalut??

Actually..bg aku,itu soklan yg agk x crdik untuk di tanya di hadapan org yg x spatotnye. Bukan satu hati yang patut di jaga.Lebih dari itu. How come soklan begitu ditanya dlm situasi yg x spatotnye.. embarrass?certainly...kalo sesape pn ditanya soklan cmtu ,dlm situasi cmtu..everyone diam menunggu jwpn,dlm keadaan yg penuh conflict n complicated.. msti x taw nk jwb kn?silap aribulan, kat situ jgk nanges ken?ken? i guess.. 3 hati paling obvious menunggu jawapan..hmm..

Dalam hati duk cakap, "soklan apaakah ini?" killer question..well..rahsia hati tak siapa yg tahu. Personal matter x kan nk share ngan public kot kan?cntoh,korang admire someone.pastu org sruh disclose spe org tu. X kan nk disclose. tak kire la pmpuan ke llaki,mne ada org nk ckp mnde ni publicly. MasyaAllah..jgn ulang kesilapan same in the future.Hati perempuan, perempuan mgkin lagi memahami kan?kenapa sanggup ditanya soklan begitu depan semua org.

Don't judge a book by its cover. Apa yg nmpak di mata,x smestinya benar belaka. Boleh saja dibuka cerita tp sgt berisiko membuka satu demi satu cerita. Malah boleh saja soalan begitu di "bounce back". tapi memikirkan bukan hak kita maruah seseorang itu..lantas didiamkan sahaja. Mngkin jawapan laen yg dipinta, tapi jwpan laen yg diterima. Kerana diri sendiri x punya jawapan.

In time forward, plez don't take this matter as a joke. Kita jaga aib org, nnt Allah akn jaga aib kita =)
Apa yg terjadi akan kekal menjadi rahsia. Insan berkenaan lantas dimaafkan. After all, friend is friend. bg aku, dah takde apa dh skarang. x smpan pon dlm hati. Walau hati tercarik luka, tapi mgkin itu satu kesilapan. Mungkin x trpikir akibatnye..ye dok?it's ok..

And..i really want to say this:

" i never love two persons at the same moment. The one comes after the one. Yang dah lepas,just let go."

Kedegilan dan sifat tidak mahu menerima hakikat tidak akn memberi makna jika Allah mengatakan "tidak!"Allah punya perancangan yg lagi baik. Itu yang aku sedar dan ajar pada dri sendiri. My intention is just to take a gud care of myself, my heart, my akhlak and pray the best for the future =). InshaAllah...segalanya akan dipermudahkan. after all, i'm not at the right position yet to talk about heart.. =p

"Ya Allah,aku berlindung kepadamu dari segala kelalaian dan kealpaan. Jagalah diriku agar aku dapat menjaga agamaku,imanku,taqwaku. Sesungguhnya aku hambamu yang kerdil, tidak lari daripada kesilapan dan kelalaian. Maka bawalah aku ke jalan yang Engkau redhai..."










*Saling menjaga until the time comes =)








Saturday, 20 April 2013

SEBENARNYA, SAYA ISTERI DIA! ~ Antara Novel & Drama ~

Posted by MIRA at 06:42
Reactions: 
5 comments
Assalamualaikum!

Dah takleh tahan lagi dah kegatalan tangan ku ini untuk menaip entry nih!sangat berkobar-kobar sebab baru smalam habeskan novel SEBENARNYA, SAYA ISTERI DIA!hahaaha....nah.. 5 bintang!*****
Apa yg dapat saya katakan,novel ni bestttt sangatttttt....

Actually aku beli novel ni kat POPULAR last week lepas a few hours tawaf dalam popular tuh!asalnye x tpikir pn nk beli sbb skarang mmg tade mood pn nk landing dgn sng hatinye smbil bace novel!tengah tensen wt tesis...tapi disebabkan aku tgh tergila-gilakn cite  SEBENARNYE, SAYA ISTERI DIA yg tengah duk tayang kt TV3 tiap hari jumaat 9 mlm, so aku beli gk novel ni. x sabar sungguh!hesshhh....




SEBENARNYA, SAYA ISTERI DIA! mengisahkan tentang sebuah perkahwinan tanpa rela antara Syafa Aqira dan Firash Arshad. Syaf (Syafa Aqira) merupakan yatim piatu yang kehilangan ibu bapa dalam kemalangan. Dia mengenali Farish Adryan abang kepada Firash, di zaman universitinya dan menyulam cinta selama beberapa tahun namun akhirnya terputus di tengah jalan angkara hati manusia yang jahil dalam agama. Dia diperangkap tanpa sengaja dan menjadi mangsa keadaan. Dia ditangkap dalam peristiwa hitam yang memusnahkan impian perkahwinannya bersama Farish! Tanpa rela, dia terpaksa menerima permintaan ibu kepada Firash dan Farish yang meminta Syaf untuk berkahwin dengan anak bongsunya, Firash yang ditangkap bersamanya bagi menjaga maruah keduanya dan untuk kebaikan bersama.

Farish yang kecewa akhirnya meningal dunia dalam kemalangan jalan raya pada hari pernikahan Syaf dan Firash. Syaf tidak dibenarkan menghadiri pengebumian Farish kerana Firash tidak ingin sesiapa pun tahu mengenai perkahwinan mereka. Selepas itu, bermula lah kehidupan Syaf bersama lelaki yang tidak dicintainya. Saban hari berlaku pertengkaran antara mereka. Walaupun tidak tinggal serumah kerana Farish masih menuntut di sebuah universiti, tetapi mereka selalu terserempak di mana-mana.Takdir!Apatah lagi,Datin Farizah, ibu Farish selalu sahaja merancang agendanya tersendiri untuk melihat kebahagiaan ank dan menantunya. Syaf juga sudah di anggap seperti anaknya sendiri sebelum menjadi menantunya lagi.

Firash!nama itu selalu saja cuba menyakiti hati Syaf. Ada saja yang tidak kena di matanya. Perangainya yang tidak matang dan kebudak budakan kerana usia nya baru mencecah 21 tahun. Manakala Syaf 4 tahun lebih tua dari itu. Walaupun pada zahirnya Firash berperangai sedemikian, selalu sahaja dia tersenyum sendiri mengingatkan Syaf yang kelam kabut itu! sengaja dia menakut nakutkan Syaf sehingga wanita itu gerun.Tanpa sedar, ada rasa mula bercambah dalam diri Firash. Tapi dia tidak pernah meluahkan. Kehadiran Haqimy, abg sepupunya yg juga rakan baik Syaf ketika di sekolah menengah mengundang cemburu Firash. Ada2 saja gelagatnya.

Suatu hari,Syaf ditukarkan tempat kerja ke Kerteh, Terengganu. Dalam waktu yang sama, Haqimy merupakan Pengurus disitu. Sudah takdir, Firash ketika itu ditakdirkan menjalani latihan praktikal di tempat yg sama!bertambahlah cemburunya melihat kemesraan isterinya bersama abg sepupu yg tidak pernah disukainya itu,walaupun antara Syaf dan Haqimy hanya didasari atas perhubungan antara sahabat.Namun, di sini juga perlahan-lahan Firash belajar menghargai kehadiran Syaf dan berlaku pelbagai peristiwa yang lucu antara mereka. Kerasnya hati Firash hanya pada luaran. Dalam diam dia amat menjaga Syaf..

Namun kebahagian  mereka tidak lama apabila munculnya Raina yg menjadi dalang peristiwa hitam antara Syaf dan Firash satu ketika dulu. Raina masih tidak berputus asa untuk memiliki Firash. Satu peristiwa berlaku dan menghancur luluh kn cinta Syaf yg baru sahaja bercambah buat Firash. Syaf akhirnya membawa diri dan meninggalkan Firash. Firash yang menyesal berusaha mencari Syaf dan berusaha sesungguh hatinya agar Syaf menerimanya kembali.Bagaimana kesudahannya???



okkk....endingnye aku tak maw cite. tak syok pulak kan kalo aku cite. So nak tahu, sila lah beli novel ni. komen aku???Suke sangat dengan watak Firash!kadang2 garang,kadang2 manja....hahaha...playfull yg penting!romantik jugak kadang tu. Aku ni tade la suke sangat romantik2 ni, tp Firash tu suweeetttt sngttttt.hehehe...plus, aku asek terbayang muka si Izzue Islam. Cesss...aku mmg minat Izzue =p

Kalao versi drama, baru je episod 3 kalo x silap. Aku kalau blh tk nk miss pn cite nih. Bagi aku sesuai sgt Izzue dgn Tiz bawak watak Firash dgn Syaf. Walaupun ada yg cakap lakonan Izzue keras cket tp bg aku lakonan dia tak de lg menjejaskan mood aku nak tengok. Comel aje dorang dlm cite tu...especially Izzue..(cessss....puji abes mentang2 minat knnnnn????hahaha..)

Versi drama mungkin tak ikut sepenuhnya mcm dlm novel tapi spanjang aku tngok, isinya still lg sama dan x hilang elemen utama. Cuma di sesuaikan mengikut keadaan. contohnya, kalo dlm novel ada babak time bln puasa ngan hari raya. Tapi dlm drama tade. Even though tade, jln cite dia still lg sama.pandai2 la kan pengarah tu tukar ckett.Oh ya...versi drama di arahkn oleh Raja Alauddin. Cite arahan dia best2 jugak...

Emmm rasanya ni je la kot yg mampu aku tulis dan komen. Tu pun aku rasa dah cukup panjang sinopsis aku bg hik2...aku kalo dpt brcerita mana igt dunia!naseb baek td masih igt sbb x nk bg korang tahu sume tnpa baca or tonton drama dia.

Now...Jum layan OST SSID-Kita.(by forteen)



source:youtube(frm Izzat Aiman)




*nak donlod lagu ni jp g.. =p
*Bulan jgn marah  izzue dpt pujian melambung!hehehe...




Sunday, 24 March 2013

Strive For Purple Walk!!!

Posted by MIRA at 06:11
Reactions: 
1 comments
Assalamualaikum!

Last sunday, aku bersama 11 orang staff Ri-yaz Heritage ber "purple walk" ahaha...Awal pagi dah sampai opis,around 730 gittoo..gerak dari rumah dalam pukul 635 dkat2 640 cmtu. Sepanjang pjalanan tu,dah nampak manusia berbaju purple.Semangat!

Aku agak terkocoh kocoh sbb baju belom dapat baju as aku x keje ary sbtu time dapat baju tuh. So aku brpakaian keje mcm biase,blaus + slack. Sampai opis tengok tak dak orang pn,,sbb ahad some people from my deparmnt tak keje.macam aku hari ni,hari ni is my off day...yeay!(since aku dah kje ahad smpai sabtu mggu ni) tp esok dah stat keje balik T_T

Around 830 cmtu kami2 ni off to Pantai Batu Burok which is the starting point for our purple walk! So semua wanita2 area Kuala Terengganu ni berkumpul kat situ. Ramai gila wanita2berbaju purple. Berapa ribu entah!dok kire pulop...tapi pujian harus lah diberikan kepada semua yang menyertai especially kepada wanita yg dah berpangkat nenek!baguih sgt dorang ni..impresssss......  =)


Dato' Haji Ahmad Bin Said (menteri besar Terenggnu)

See????btape smangatnye dorang.,ada yg lagi tua dari makcik ni.tp x sempat nk snap pic
*sila abaikan bendera2 tu ye..heheh..


We start from here!Pantai Batu Burok and finish it at Dataran Syah Bandar. Jauh la jugak..bagi org muda mcm i ni blh la tahan lagi. tu pn dh lombik dh..haha..tapi bg yg berstatus mkcik atau nenek, kesian plk tgk. tapi impress sbb dorang berusaha nk smpai ke garisan penamat.Ada aje yg dh benti x smpai satu kilo. dats why aku impress kat nenek2 yg berusaha nak abeskan purple walk nih...aku??penat sbenanye tp aku jalan smbil rilek plus cuci mataa...so x terasa la penat tu. =p dalam setengah jam ke 40 minit cmtu,kami dah smpai di Dataran Syah Bandar..peace!

 Semangat betol aku!dari baju,jam,spek sume kaler pepel.Jgn tataw yg sbenanye kasutaku pn kaler pepel gk!ahaks!tapi tade plk gmbo kasut T_T

ni antara staff Ri-yaz

me wif nana!

sempat jugak kami2 pegi melantak mee sup + teh o ais atas Pasar Kedai Payang!makan tgh hari butadgn cuaca yg super hot!mmh fuhhhh.....

kawan2 yg sesame inter,Ainun dgn Dayah.tapi dey all ni from dpment account hee...

me wif Muni @ sales coordinator yg workaholic!jgn marah keyh...haha..



views from the jetty.jgn tataw ygkami naik boat balik ke Resort =)
ni lg gmba....



  nun dari jauh dah nampak resort kamiiii...

                                                               ok fine...x nmpak aku!










i like this pic so damnnnnn.!!
*opppss..tu kasut pepel! =p

Okk....lepas abes sume ni,aku masuk keje sperti biase.around 2 pm cmtu stat kje lalallalalala.....jenuh tunggu pkul 5.boring sengsorang dpn pc T_T
Apa pun, i like that day!mentang2 boleh keluar kannnn....ngelat!







*Happy Birthday to you...where ever you are,wish you all the best!





 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review