"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Sunday, 4 December 2011

AKU dan BUKU...

Posted by MIRA at 10:52
Reactions: 
Aku dan buku meemang tak dapat dipisahkan. Aku sangat3 minat membaca. Tak kesah la novel ke, magazines ke, surat khabar ke...asal boleh dibaca. Aku ingat lagi, kalu kecik2 dulu kalau orang tanya "hobi kau apa eh"? aku akan jawab panjang berjela-jela sebab aku banyak hobi. Tapi for sure, membaca tu mesti ada. Bukan nak cakap aku ni ulat buku,tapi seriusly! best kot baca buku ney..sampai sekarang pun kalo orang tnay hobi aku,aku kan jawab jugak membaca..

Tapi aku paling gila kan novel.Kat rumah ad 2 kotak penuh novel sampai my lovely mom pun dah suruh stop beli novel..hehe..katanya, banyak sangat sampai tak de space nak letak novel-novel tu semua. " Sori mama...i can't, That's my soul"..hehe..tapi aku tahu.Mama aku saje je cakap macm tu sebab dia pening tengok banyk  sangat novel. Tapi sebenrnya dia tak halang pun.

Dulu aku cukup takut nak baca novel depan my mom. takot kena marah. Yela...masa tu aku sekolah lagi. Start drjah 6 kot aku baca novel .Pulak tu novel cintan cintun ni..mana tak marah..hehee..still too young kot nk baca novel2 bagai ni.First novel aku baca kalo tak silap...hemmm..KAU YANG SATU Tapi bila dah masuk form 3 and above tu, aku dah berani baca depan2. Takkan nak marah kn?Aku dah cukup dewasa...hehe..(dewasa ker???)

Ramai yang tanya especially kawan lelaki."weh,apa yang bestnye baca novel ni?dah la tebal macam kamus!tengok je terus mengantok. Tak sampai 10 page dah surrender". aku jawab " best la..tak tahu nak describe cmne. Memang la tebal macam kamus,tapi contentnya bukan macam kamus kan??tak bosan pun..bila dah start,susah nak berenti. bila part sedih..rasa cam diri sendiri yang duk kat tempat watak tu. Bila happy or marah pun sama jugak. Tapi depends on novel tu gk la..kalu jalan cerita lemau je..tak best jugak. Tapi so far, aku masih lagi gila kan novel! sampai sekarang. Antara feveret aku :

1. bicara hati
2. andai itu takdirnya
3. adam dan hawa
4. gemersik kalbu
5. setulus janji
6.bila hati kata sayang                                                           
7.lafazkan kalimah cintamu 
8.7 hari mencintaiku
9 ombak rindu (baru tgk movie die smalam. best! =)  )
10.pergi lah sepi
11.sepi tanpa cinta
12.cinta pertama   

fuhhh...penat nak tulis semuanya!tapi tu la antara novel yang aku paling suka.5 star aku bagi. Tapi ad yang tak ikut rangking sebab banyak sangat!!!

Dan semalam aku sempat menjelajah kedai BUKU POPULAR. Ahamdulillah..sempat jugak aku capai sebuah novel yang diberi tajuk KEMILAU KARYA KASIH dan lagi satu motivation book yang dah lama aku berhajat nak beli lepas di suggestkan oleh penulis buku BERCINTA SAMPAI KE SYURGA. Buku ni quite famous dan aku tak mau terlepas peluang memilikinya. Kalau tak percaya, try la beli..hehe (promote). Tajuk buku ni MEN ARE FROM MARS,WOMAN ARE FROM VENUS..(tak sabar nak baca.belom ad free time).




Kalau korang nak tahu best ke tak, apa kata korang try baca. Try to develop your interest in reading.Tak rugi pun sebenarnya. Sape kata baca novel tak de manfaat?? Ada ok...banyak sebenarnya pengajaran yang boleh di ambil dalm novel yang kita baca tu. Aku sendiri kadang2 muhasabah diri lepas baca certain novel.hemm..






* i can't wait nak bce sume ni. dear adikku alia zakaria, finally i got this!wait for me haaa.. :)

0 comments:

Post a Comment

 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review