"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Saturday, 14 December 2013

Convocation UITM Melaka ~ Part 1

Posted by MIRA at 04:27
Reactions: 

Assalamualaikum!



Rasa rajin nk wat entry petang2 camnih. Nak story2 psal i punyer convocation muehehe..Alhamdulillah aku telah selamat berkonvo dan menerima Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) (Pemasaran). Dis year Uitm Melaka dah dapat  authority  organize konvo sendiri. Walaupun sebenarnya aku lebih teruja kalau dapat konvo kat Dewan Agong Tuanku Chansellor (DATC), Uitm Shah Alam,tapi aku terima dengan redha je le. Ada jugop bestnye konvo kat Uitm Melaka sbb x yah berasak dalam ribuan manusia cam kat S.Alam.Then rase lebih teratur and smooth je plus x kesian sgt kat parents. Aku dh 2 kali attend konvo my sis kt s.alam. Penatnye yaaa ampunnn...kalah org konvo.




 Antara gamba terawal yg smpat snap


Istiadat Konvokesyen kali ke-79 Uitm Melaka telah di adakan di Dewan Taming Sari, Uitm Kampus Alor Gajah Melaka (KAG). Batch aku merupakan 1st batch knvo sini. Rasa macam x pcaya yang aku mampu grad dengan apa yang aku impikan selama ni. Alhamdulillah aku dapat..walaupun masa mula2 further degree tu aku x bpe konfiden sbb aku wat fast track. Kira cam lompat gittoo..X abes diploma tp terus smbung dgree after part3. Mula2 dulu aku x teringin lagsung nk wat fast track!aku org last apply di kalangan member2 dip itu hari.Tapi Allah menggerakkan hati aku untuk terima tawaran tu bila dah dpt offer.Walaupun mula2 nanges2 gak nak tinggal Uitm Machang, Kelantan, tapi aku percaya ada hikmahnya aku pegi ni.

After almost 3 years in bachelor's degree, i'm satisfied with what i've got today!Bukan senang nak survive sbb aku x abes dip terus smbung. Culture shock gak mula2..i mean, cara pmbelajaran,lecturer,esaimen betimbun,present almost every day even simple presentation ponn..nak pengsann tkejut mula2 sbb time dip bkn maen enjoy.Masa lapang toksah ckap la..ciap boleh bjimba bgai,revision pn hari2 boleh wat.Tapi time degree aku x punye masa sebanyak itu taw!But I manage to handle those problems and havoc2 tu dengan baek gitteww...haha

Aaaa....banyak sgt melalut dgn kenangan mengusik jiwa nampaknye aku ni.Back to the story! Aku konvo hari Rabu (13 November 2013). Pagi2 dah ciap2.Aku n family stay kat Hotel Naza Talya Melaka. Nak ke kampus KAG makan masa lebih kurang 40 minit gk la..brgantung pada kelajuan speed!ehehe..aku gerak lambat jugak. 640 cmtu.konon nak gerak 630 tp besela..ciap2 bagai terlajak gaks!Aku dah dup dap dup dap!serius!cam nak kawen plak.kalah org nk kawen.padahal nak konvo je ponn..overr ko ni mira!

Aku smpai 40 minit kemudian. masuk gate tu,tgk dah ada yg datang.ramai.Tapi lepas tu lagi ramai!aku kiranya awal jugak la smpai. then kelam kabut aku pakai robe (jubah) sume. Aku bese la, kelam kabut blh tahan gk sbenanye tp aku x suke tnjuk kadang2.kunun blagak tenang!cess...pastu mula la parents aku plk yg kelam kabut tgk aku sbb x pkai robe lagi. robe tade masalah. nak pkai mortar board (topi) ngan  hood tu yg payah!naseb baek aku spare baaaanyakkk sggttt jarum sebab mmg penting jarum atau pin ni. tak nak bagi hood tu cam terlondeh plus topi tu melayang time ambik skrol nanti. Almaklumla..aku sedar diri. Kecil molek orangye..hik!jubah pon sbenanye sgt labuh sbb size M!paling kecik size XS tp ak x smpat. Aku pun apa lagi, ambik inisiatif sndiri,kecikkan ngan pin!heh..tak habes kat situ,aku kelam kabut plak bratur nak ambik sash (selempang). lepas ambik sash tu aku hengat dah boleh bratur la ghupenye aku x ambik aku puye name tag yg ad QR code.grrrrrr......blari ambik kowttt.Ah kau...

Keadaan menjadi tenang slepas tu dan aku mula snap2 pic ngan kengkawan time bratur nak masuk dewan. Time ni sempat la ambik gmba ngan classmates sbb aku takot x jmpe after kuar dewan.Then bila MC umumkan perarakan masuk para graduan tu..fuuuhhh...bangga beb!senyum je manjang...neves pn ada.kadang2 rasa cm senyum pelik pn ada..hahah..hepi tlampau!Oh ya,aku masuk ngan henpon je sbb graduan first class x digalakkan bwk masok beg. lepas ambik skroll, kami akn duduk tmpat brlainan dr asal sbb urusetia x nak kedaan huru hara time nk ambik gmba ngan Pro-Chansellor. sblom tu aku dah kelam kabut sbb aku dh trbawak sama beg.tpakse la kol mama datang ambik beg aku kat lua..huhu..

Okkey...duduk kejap je dalam dewan, terus graduan dipanggil untuk menerima Ijazah masing2. Aku punye giliran awal juge..no 10. X smpat panas punggung pon lagi..nak tacim2 cket..haha.Masa naek stage rasa mcm "Ya Allah...aku tgh grad ke ni?aku atas stage ni?" cm mimpi kejap.bila nama kena panggil,rasa dia whooaahhh....rama-rama dalam perut pun terbang!bangga sangat!disebabkan giliran yg awal, tggu je la smpai habes 500 lebih camtu tmasuk dak2 diploma.Dannn...akhirnya..istiadat konvo pun smpai ke pnghujung. Sebelom kuar dewan. para graduan diisytiharkan sebagai alumni Uitm.sob..sob..sedih campur gumbira. sedih sebab aku tak kan dapat lagi belajar same2 kwn2,wat esaimen,sakat lecture,lepak same2,attend dinner n bla bla pastu pasni susah dh nk jumpe sbb masing2 bawak diri dah..soksekkk!gumbira plak sbb dah dapat ijazah. Tamat balajar. Xyah pening2 dah. Tapi tu la,setiap kepahitan tu,ada kemanisannye...ye dak?

Dannn kami pun sama menyanyi lagu negaraku dan Uitm Di hatiku wt kali terakhir!Prasaan time tu sebak gile!dalam hati duk ckp "ths is the last time i will sing this song". Lagu yang sudah sebati dalam jiwa, 4 thn stngh tmasuk dip aku duk laung lagu ni. Liriknye dah la tacim2 gittoo..i pn tacim la jadinye!Dann majlis pun bersurai..seblom jumpe family,aku ada sesi bgamba dulu dengan pro-chansellor kat luar dewan. Senyum smpai telinga!








Pic seblom and after trime skrol

Apa berlaku selanjutnya?tunggu part 2 ehhhh...(mohon diri sndiri supaya aku rajin hupdate part sterusnya =P)




*some of the pics x santek and low quality sbb eden x taw nape cmera fon mnjadikan gmba itu kecik!eden besau kn balik tp it turns out not beautiful as it is =(



4 comments:

Hannan said...

Thought u quit blogging oredy. Bz, no? Been a while since your last update, 'storage box'. Haha :)

MIRA said...

haha..no la..lazy mazzy maa..impress for your constant updates hihi..ghajinn naa! I better blogging hard rite now. nnti kje, sindrom malas pon mari =P almaklumla..aku kn pnganggur..sobsob ='(

Aliaa Chezul said...

bawak phone simpan cemana masa naik stage?

MIRA said...

Hi Aliaa, sorry bru prasan your comment.I believe u dh selamat konvo kn?? Xpe la lambat pon, nk jwb jgk hehe..btw, phone blh bwk n letak dlm beg konvo yg dpt tu. Last time bdk2 dean x dinasihatkan bwk ape2 brg as we are gonna sit at different spot,so tkot hilang plak kn.Nk senang blh je bwk fon to but mintak the other fren pegang dlu.pas trime skrol pndai2 la mencelah ambik fon balik hehe..OR..u can pkai baju yg ada pocket hehe.. ;)

Post a Comment

 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review