"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Tuesday, 28 February 2012

DIA DATANG LAGI!!

Posted by MIRA at 18:37
Reactions: 
0 comments
 Assalamualaikum....Morning readers!

Apa yang datang lagi tuh?
Mood melenting aku datang lagiii...!
Ok.aku tahu kenapa.
Sebab esok aku bakal meninggalkan bumi penyu ini..isk..isk..
Seminggu ni mood aku memang x tentu.
Cepat aje melenting
Tak boleh silap sikit,mula la nak marah.
Ok..aku memang seorang yang defensive tapi sekarang
aku rasa aku dah makin positif (cett,,perasan!)
Dah boleh kawal emo tu..susah nya aku rasa
tp i keep trying and trying...

Berbalik pasal mood aku yang cepat melenting sekarang ni tu..
Aku perasan since aku sekolah menengah lagi.
Everytime aku nak balik ke asrama lepas cuti2 Malaysia kat rumah,
Aku cepat melenting..same la macam sekarang.
Dulu aku pelik jugak..yela,

Orang laen aku rasa.. time nak balik asrama mesti touching2 gittoo!
Tapi aku laen...bukan x touching tapi style aku touching tu laen kot..(agknye la)
Mood jadi tak stabil
Aku memang mengaku yang aku jenis yang susah nak express rase sedih.
Kalau boleh sorok,memang aku sorok.
Sebab tu la kot mood jadi camtu. Ye tak??

Kadang2 menyesal jugak kalau melenting tak tentu pasal.
Yela..bile dah melenting,tahu2 la kan..
Laju aje mulut nak marah orang,argue tu..argue ni.
Tapi tak ade la smpai mnyumpah2..keluar perkataan  pelik2..
No!no!no! that's not my style!
Tahu lagi la nak tapis dulu perkataan tu..heh!
Tapi aku memang tak suka marah2 tk tentu pasal.
Sebab bila aku dah marah, ayat aku...huishhh!!
Memang pedas. Susah nak control.
Aku memang pandai provoke orang dan aku jugak pantang diprovoke!
So,sebab tu aku tak suka nak marah2 orang ni...
Aku takot ayat aku tu bisa melukakan hati mereka..cewahhh!
Niat aku asalnya nak defend diri sendiri je..
Tapi kalau dah boleh bercakap,bukan senang nak control.
That's why aku cakap aku ni defensive!
Selalu nak menang...ok...fine..aku mengaku.
Itu kelemahan aku.
But now, aku dapat rasa la aku boleh control sume tu.
Effect belajar sbject Prsonal development kot..haha..

Sorry la pada sesape yang terkena dengan aku.
Especially family aku sendiri.
My siblings la biasanya..kalau lain kali k.ngah marah2 tak tentu pasal
sebelom nak balik kampus,sila la faham2.
Jangan di layan sangat..that's just a normal and temporary circumstances..
Tapi jangan tak tahu..
Aku kalau marah,cepat aje sejuk.
Tak ada nya nak membebel lama-lama,
Time tu je la marahnye..dah lepas semua,diam aje la lepas tu =D
Ada kala nya, aku boleh kawal marah..
Di akui,sangat la susah!Tapi aku cuba jugak..
Inhale...hold and then exhale...fuh..lega lepas tu.
Tak pun fikir something yang best2..tak jadi la nak marah.
Dan sebaik-baik cara adalah dengan istifar,berwuduk dan sebagainya...
Dan aku jugak cuba ingat hadis ni :

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Orang yang kuat bukanlah orang yang mampu mengalahkan lawannya. Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah.” (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Jadi,sekarang aku tak nak melenting tak tentu pasal lagi..
Esok kan dah nak balik Melaka..huh..lemah semangat kejap.
Sesungguhnya aku belom bersedia menghadapi semester baru,
Hati dan jiwa masih melekat kat rumah ni..
Tapi nak tak nak pun,
aku faham, aku tahu dan aku mengerti yang aku kena jugak balik sana
menyambung semula perjalanan aku mencari ilmu (tiba2 ayat sastera pulak)
Tak boleh tidak!
Dan aku akan cuba yang terbaek, yang penting istiqamah...
Dengan kasih sayang Allah,tiada yang mustahil!
Sangat terkesan ayat tu..
Lebih2 lagi bila aku sendiri dah melaluinya..it's a miracle..
Dan aku sangat menginsafi semua itu...






*belom packing apa2 pun. Jangan ada tertinggal barang sudah...heee...





THAT WOMAN...

Posted by MIRA at 16:32
Reactions: 
0 comments

THAT WOMAN

One woman loves you
She loves you with all her heart
Everyday she follows you like a shadow
She laughing but crying

How much more How much more
Must I gaze at you like this alone
This meaningless love, this miserable love
Must I continue  for you to love me

Come closer a little bit more
When I take a step closer, you run away with both feet
I who loves you, even now I’m at your side
That woman is crying

That woman is very timid
So she learnt how to laugh
There are so many things she cannot tell her closest friend
That woman’s heart is full of tears

So that woman said she
Loved you because you were the same
Another fool, another fool
Won’t you hug me once before you go

I want to be loved, my dear
Everyday in my heart, in my heart
I shout out
That woman is beside you even today

Do you know that woman is me
Don’t tell me you know and are doing this to me
But you won’t know because my dear, you’re fool

How much more How much more
Must I gaze at you like this alone
This meaningless love, this miserable love
Must I continue for you to love me

Come closer a little bit more
When I take a step closer, you run away with both feet
I who loves you, even now I’m at your side
That woman is crying






*..............



Monday, 27 February 2012

ABAH, I LOVE YOU...!

Posted by MIRA at 03:20
Reactions: 
0 comments
Pejam celik,pejam celik.My abah sekarang dah pun genap 51 tahun.
Satu angka yang cukup membuatkan aku termenung,berfikir..
Sayu pun ada...
Rasa macam tak nak bagi abah tua.Biar muda aje sentiasa..heh...
Tapi aku tak pernah rasa abah  dah tua.Muda lagi kan 51 tahun tu??
Sama la macam adik  lelaki aku yang paling bongsu.
Walaupun dah nak masuk 12 tahun,aku tak pernah rasa dia dah besar
(not physically ok,sebab dia mmg lagi besar dan tinggi dari aku..hehe)
Rasa dia kecik lagi,sebab tu kadang2 aku layan dia pun macam budak kecik.
Kakak mithali kan.... =)

Betapa pantasnye masa berlalu,sehinggakan abah dan mama sekarang
dah dapat seorang son in-law. Seorang je..bukan 2.
Aku??tak tahu lagi bila nak bagi sorang lagi son in-law  untuk mama n abah..hehe..
Belom masanya lagi walaupun sekarang semua duk korek rahsia hati aku!
Siap sindir2 tu tak tahan..haisyy..sampai aku pun dah takde idea nak jawab apa..
Habis-habis pun aku jawab "tunggu pengarah filem muda kat Malaysia ni dulu..
ala...yang filem dia selalu box office tu..", pastu diaorang semua gelakkan aku.
Then diarong semua diam la..habes citer!senang...

So, malam sebelom hari lahir abah(21/02/2012),my sis and i plan nak bawak abah
and my family pegi makan2. Nak kata celebrate sangat,tak jugak.Saja la kan..bukan selalu.
Actually tak cukup qorum pn (btol ke eja cmni?malas nak belek kamus!) sebab 2 of my sisters
tak ada..sorang duk asrama.Sorang lagi wat foundation dekat P.Alam...
Yang syoknye,aku dapat jugak makan sotong celup tepung..waahh..fevret ku!
Nanti bila dah balik Melaka, susah nak cari sotong celup tepung sesedap yang ada dekat
foodcourt tepi pantai kat kampung aku nih!mana lagi...semestinya Pantai Kelulut!
Korang kalau datang Terengganu,singgah la kat pantai kelulut..tak pun mana2 pantai
kat negeri Terengganu ni. Pantai kami cantek!bersih lagi...hehe..(promote!)

sotong celup tepung..nyumm2..

Mana satu dulu ni??makan aje lah semuanye..nanti kempunan pulak =)


Punya lah semangat nak pegi makan, abah tak sempat tukar baju pun..
balik dari masjid,terus  pergi..hehe..5 minit je kot dari rumah..

                                                               mama and me
newly wed
macho man...heee..
aku paling semangat! i luv foods

bkpe tanda bagus ni bah??haha..

like father like son!


SELAMAT HARI LAHIR ABAH..SEMOGA PANJANG UMUR,DI MURAHKAN REZEKI DAN MENDAPAT KESEJAHTERAAN DAN KEBERKATAN HIDUP DARI NYA...AMEEN...





*sorry la ye adik-adikku yg x bekesempatan tu...nanti semua ad kat rumah kite pekena lagi sotong celup tepung + coconut shake sambil menikmati bayu laut di waktu petang!hehe..peace! =)








Sunday, 19 February 2012

MOOD: GiTAr Oh PiANo ~

Posted by MIRA at 02:55
Reactions: 
1 comments
Hemmm...2,3 hari ni asyik tpikir gitar je... tak gitar pun piano. x de keje ke???

seriusly!Rasa sangat2 nak maen gitar,tapi aku x reti. Basic pun xde. Tapi  sekarang ni aku duk berkira-kira

nak beli gitar. Haaa!kelakar la mira oii! Lawak pe la yang kau buat ni? Xreti maen, tp sebok nak beli gitar! =(

Actually dah lama aku berminat nak maen gitar. Since sekolah rendah.  Tapi x de peluang. Satu lagi, aku  konpius sebab ada yang cakap HARAM hukumnya maen gitar..So, aku pun search la beberapa info pasal alat muzik ni especially gitar dan piano sebab aku pun suka piano..hehe...berdasarkan apa yang aku baca terdapat beberapa pendapat tentang hukum maen gitar ni:

Tidak terdapat sebarang dalil sama da daripada al-Quran ataupun hadis yang melarang seseorang itu untuk bermain gitar dan piano. hal ini menyebabkan para ulama' Islam berbeza pendapat mengenai hukum bermain gitar. Secara ringkasnya, berikut dijelaskan mengenai pandangan para ulama' Islam mengenai hukum bermain gitar.

1. Hukumnya haram sama ada melalaikan ataupun tidak
2. Harus bermain gitar kerana ia tidak memberi sebarang kemudaratan baik kepada individu yang bermain mahupun kepada mereka yang mendengarnya.
3.Harus bermain gitar, tetapi dengan syarat:

i. Untuk hiburan sendiri sahaja. 

ii. Semasa bermain, tidak bercampur dengan perkara-perkara maksiat perempuan, dadah dan sebagainya. 

iii. Tidak dijadikan sebagai sumber pendapatan. 
iv. Tidak menyebabkan leka dan lalai kepada diri sendiri ataupun kepada orang lain. 

Pendapat yang terakhir ini boleh diambil.

So, ini la info yang aku dapat..beberapa artikel laen yang aku baca jugak berpendapat sedemikian. Lega cket rasenye. Tapi aku kena fikir lagi sama ada nak beli ke tak sebab pertama, aku tak reti maen. Sentuh pun beberapa kali aje.First time aku try petik gitar time aku Form2. Tu pun gitar kawan..hehe..excited kot. Biasa la,time form 2 aku extreme cket. Bebeza kot dengan sekarang, ayu gittoo..haha,,ayu ??tak de la ayu.Tapi laen cket la dari dulu.. =). Hisy..kalau  kawan2 aku bace ni mesti kene gelak sebab ada perkataan AYU kat situ.Tak pernah2 orang cakap aku ayu..hihihi...lepas dari tu, aku tak pernah dah pegang gitar sampai la last sem time makan2 dengan classmates. Tu pun malu2 nak pegang sebab x reti..haha..lawak sungguh aku rasa!

Ok, second thing yang aku kena consider...bajet! x cukup bajet x boleh beli. Tapi kalau tak silap aku, gitar kapok tu tak de la mahal mana.. pulak tu untuk beginner ni,kena pandai2 la cari yang murah cket. Around RM70-RM100 ok la...hemm..i'll think back!

Bukan apa, sometimes boring jugak nyanyi je..nak jugak try something new orang kata..lebih2 lagi minat tu dah ada. Nak maen piano lagi la susah. Mana nak cari?Mahal kot..Keyboard tu pernah la tekan2 cket..hehe..tu pun seingat aku tau maen lagu Hepy bfday je..kawan yang ajar. Tapi aku langsung dah tak ingat =).

So.....BELI?TAK BELI????????






* i love it,when you play that guitar for me =)






Sunday, 12 February 2012

AWAK SUKA SAYA TAK?

Posted by MIRA at 09:19
Reactions: 
2 comments
"Kenapa soalan awak suka saya tak? Kenapa tidak do you love me or i love you?"

"Hmm...saya malu. Saya malu nak sebut perkataan itu. AWAK SUKA SAYA TAK? Lebih sopan..lebih manis..untuk kita yang belum ada apa2 ikatan. Cinta bagi saya hanya untuk orang yang sah dan halal iaitu isteri saya. Saya nak halalkan dulu perhubungan kita,baru saya cakap I LOVE U."


Aku pulak yg malu!Malu dengan Hilman.Dia sebagai lelaki, dia pulak yang malu terlebih.


"Cinta bagi saya...saya mencintai seseorang kalau ia boleh menghampirkan saya kepada Allah.Cinta itu terlalu suci bagi saya. Cinta ialah memelihara dan menjaga kesucian wanita yang saya suka. Saya tidak akan menyentuhnya selagi dia belum sah menjadi isteri saya. Cinta saya ialah membelai dan menyayangi dia sepenuh hati. Saya tidak akan menyakitinya, apa lagi melukakan hatinya. Saya akan menjaga dan melindunginya.  Saya mahu menjadi pendengar setianya. Saya mahu memandangnya dengan penuh kasih sayang. Dia hanya untuk saya dan saya untuk dia.


---------------------------------------------------------------------

Wajah bersihnya kurenung. Tuhanku,siapa sangka betapa ramai yang meraguinya. Bukan saja keluarganya,kawan-kawannya,masyarakat dan aku sendiri. Betapa ramai yang mencurigainya,keikhlasan,ketulusan,kesucian hatinya dalam menghambakan diri kepada allah. Betapa pedih dan sakitnya dia difitnah,dinista,diungkit segala dosa-dosa silamnya sedangkan dia bagaikan anak yang suci bersih,dilahirkan semula tanpa dosa dan noda.

Betapa manusia ini cepat menghukum dan menjatuhkan hukuman,seolah-olah mereka tuhan,lebih mengetahui isi hati dan perasaanya. Sehingga ada yang tergamak berkata takkan dia tak minum,takkan dia tak makan benda itu,takkan dia tak main dan takkan takkan takkan...!!!

Takkan itu adalah masa silamnya?Adakah mereka yag berkata itu,lebih baik darinya? Lebih baik dari Hilmanku?Apakah mereka suci bersih,maksum seperti nabi?seperti malaikat?

Dia yang sedang berdiri di hadapanku,ketika berapa ramai lelaki dan manusia lain sengaja atau tanpa sedar menarik selimut dan membalut semula tubuh dengann lebih kemas..menyambung tidur yang enak.

Tidakkah pernah dinyatakan bahawa Yahudi sangat takut jika bilangan umat Islam yang menunaikan solat subuh berjemaah seramai mereka yang menunaikan solat jumaat?Di manakah mereka yang mengutuk Hilmanku?Di atas sejadah di dalam masjid atau masih berulit dengan syaitan?

----------------------------------------------------------

"Saya takkan berputus asa kerana saya cintakan saudara seislam saya,dunia dan akhirat,Muhammad Hilman Yong Bin Abdullah..hamba yang penuh kesopanan,penuh kesabaran yang banyak mendidik dan membimbing saya. Jika dia sedar sekarang ini,jika dia nampak apa yang berlaku sekarang ini,pasti dia sangat berbangga dengan saya,anak muridnya memilih Allah dan Rasul dari memilih cintanya. Saya doakan semoga sifu saya ini mendapat syafaat dari Allah kerana kejayaannya mendidik saya, Dan saya doakan dia tidak dihukum dengan apa yang dikatakannya kerana dia tidak tahu dan dia tidak sedar. Saya doakan dia akan mendapat cahaya hidayah dari Allah."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok,done!Apa yang kat atas tu adalah beberapa petikan yang aku petik daripada novel terbaru yang aku khatam. Tajuk novel tu AWAK SUKA SAYA TAK?Mungkin bagi sesetengah pembaca menganggap tajuk novel ni sedikit kebudak-budakkan tapi itu terpulang kepada penerimaan masing2. 



Apa yang dapat aku katakan kat sini...novel ni tersangattttttttttttttttttttttttt la best!!! tak tahu macam mana lagi nak describe!kalau boleh satu buku tu aku nak cerita kat sini. Tapi impossible la kan.So, i suggest you,readers to read ths nvl. Tak rugi...banyak sangat pengajaran di dalam nya..


Seperti kata writer buku ni, MELUR JELITA, memang susah nak cari ayat2 yang romantik dan tangkap lentok dalm nvl ni. Tapi anda akan jumpa banyak kasih sayang dalam novel ni..sampai aku sendiri jatuh cinta dengan nvl ni. Yang parah nya,siap jatuh cinta dengan Hilman Yong! Watak utamanya..hehe..(opss dah curang dengan Tengku Syahran nampaknye..haha).


Hilman Yong merupakan seorang lelaki kacukan Korea-Amerika-Cina. Dia memeluk Islam ketika berumur 21 tahun dan berjumpa dengan Puteri Intan Zulaikha di sebuah restoran makanan segera. Dia memendam rasa terhadap Intan selama 8 tahun dan menunggu saat untuk bertemu semula dengan Intan dengan penuh kesabaran walaupun dia sendiri tidak pasti.Kiranya,bagi Hilman ni,kalau Intan tu jodoh dia,pasti Allah akan temukan mereka semula. Jadi dia meneruskan hidup nya seperti biasa.

Lepas 8 tahun,Hilman bertemu semula dengan Intan ni tanpa dia sangka. Memang ada jodoh la kn..tapi kerana salah faham,mereka terpisah semula. Ini jugak disebabkan sikap Intan yang kadang2 panas baran,suka bertindak dan berkata-kata tanpa berfikir,kelam kabut, dan sewaktu dengan nya la. So,mereka terpisah balik selama 2 tahun lagi...selama 2 tahun tu,Hilman menyepikan diri dan hanya kenangan bersama Intan saja yang digenggamnya tanpa dia tahu bahawa Intan juga sama sepertinya..

Tapi takdir menemukan semula Hilman dengan Intan! tu bukan lagi kebetulan,tapi takdir dan ketentuan yang sangat indah. Pertemuan semula mereka merubah banyak perkara termasuk la Intan Zulaikha terpaksa berdepan dengan Damien Yong yang sangat menguji kesabaran dan keteguhan hati seorang Intan. Siapa Damien Yong tu? Yang tu readers semua kena baca sendiri..kasi suspen cket!haha...

Actually bile bace nvl ni, aku rasa sangat tersentuh. Banyak hal yang aku tak tahu,aku tahu bila aku baca nvl ni. Mesej yang nak disampaikan tu memang sampai,meresap ke dalam habis. Mungkin jugak disebabkan oleh karakter Hilman Yong yang sangat kuat. Rasa sangat simpati terhadap Hilman yang merasakan diri nya keseorangan kerana hanya dia dalam keluarganya yang memeluk Islam. Dia hanya hidup bertemankan kasih sayang Allah dan cinta seorang Intan Zulaikha. Macam mana Hilman dapat bertahan ye? Rasanya ada la beberapa kali nak keluar air mata time baca nvl ni..(mmg kluar air mata pn sbenarnya...hehe..).mesti korang cakap aku jiwang kan??But it's not about jiwang..apa yang aku cuba nak bagi tahu kat sini,macam mana aku menghayati nvl ni,sampai ad beberapa ayat aku ulang baca balik. Aku jugak terfikir,macam mana writer nvl ni boleh tulis nvl yang tebal (1056 pages ok!),tanpa sedikit pun aku rasa bosan dan aku tak skip even satu helai page pun..semua aku baca. Well..tahniah untuk writernya... MELUR JELITA.

Time duk baca tu pun..ada jugak yang terkena atas batang hidung sendiri. Yang ni part Intan Zulaikha tu la...tapi ia nya bagos!Buatkan aku lebih banyak berfikir dan merenung diri aku sendiri. Dan aku terfikir wujud ke lelaki sebaik Hilman Yong kat dunia ni?Mungkin ada tapi susah nak jumpa. Tapi dalam kesempurnaan seorang Hilman, tentu saja terselit juga kekurangan itu kerana dia juga manusia biasa,tak lari daripada kesilapan..apa pun,aku tetap jatuh cinta dengan Hilman Yong ni! =)

Untuk AWAK SUKA SAYA TAK  ni,aku bagi penuh 5 bintang. Kalau ada 10 bintang pun aku boleh bagi...hehe..maksudnya best la tu kan? Aku boleh listkan sebagai nvl yang palinggggg aku suka dan palingggggg aku sayang! macam yang aku pernah listkan dalam entry yg lepas-lepas.Klik sini
  
So readers,apa tunggu lagi?Dapatkan novel ni dan cuba selami mesej nya betul2. I bet you won't regret it!Elemen islamik yang diterapkan dalam novel ni sedikit sebanyak dapat membuatkan kita sedar. Tapi writernye tidak meletakkan nvl ni sebagai nvl islamik,cuma elemen itu ada dan sesuai untuk kita baca. Sesuai jugak untuk semua gender..(i mean, man or woman..heee). Kalau nak tahu info laen pasal nvl ni, rajin kan diri visit website  ni http://karyaseni.my/ sebab aku pun just dapat info berkaitan novel ni dari situ. Boleh beli online!SELAMAT MEMBACA! =)


love it!




* mencari waktu yg sesuai seblom start bce novel seterusnya PABILA CINTA MEMANGGILKU.baru sampai semalam..haaaa...besttnya duk rumah layan novel.. =)






Friday, 3 February 2012

KEAJAIBAN DUNIA SEMPENA KELAHIRAN RASULULLAH S.A.W.

Posted by MIRA at 07:53
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum readers...

Memandangkan kita umat Islam bakal menyambut Maulidur Rasul tak lama lagi, aku nak share satu artikel tentang peristiwa2 yang berlaku semasa kelahiran Rasulullah S.A.W... artikel ni aku petik daripada http://shuhmy.multiply.com. Ada antara peristiwa tu aku, mahupun kalian semua dah biasa dengar. Tapi ada jugak yang kita tak tahu. Rupanya banyak sangat peristiwa ajaib yang berlaku. Semuanya dengan kuasa yang Maha Esa..Jadi,apakah peristiwa2 tersebut? Jom baca artikel ni :

Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. pada 12 Rabiulawal, Tahun Gajah di Mekah al-Mukarramah sebagai pembuka rahmat di pelosok alam semesta. 


Kelahiran baginda menjadi seribu satu tanda bahawa baginda akan menjadi utusan terakhir dalam menyampaikan risalah Islam. Ia merupakan peristiwa utama dalam sejarah Islam. 

Baginda mempunyai kelebihan luar biasa, bukan sahaja dilihat dalam konteks sebelum kelahirannya tetapi dalam konteks semasa dan selepas dilahirkan. Peristiwa luar biasa ini disebut sebagai Irhas.

Irhas bermaksud satu perkara luar biasa bagi manusia yang normal dan hanya diberikan kepada bakal nabi. Irhas dikategorikan kepada tiga:

1. Irhas yang dinyatakan di dalam kitab yang tidak boleh diubah atau dipinda. 

2. Alamat-alamat kerasulan yang dibuktikan melalui perkhabaran daripada orang alim melalui ilham dan sebagainya. 

3. Kejadian luar biasa yang berlaku semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Sehubungan itu, masih ramai masyarakat Islam yang sebenarnya tidak mengetahui peristiwa di sebalik kelahiran baginda. Ini kerana masih banyak lagi rahsia yang belum tersingkap. 

Oleh itu penulis terpanggil untuk menyingkap kembali peristiwa di sebalik kelahiran baginda Junjungan Besar s.a.w.

Sebenarnya banyak keajaiban yang berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. 

Pertama, semasa Rasulullah s.a.w. berada di dalam kandungan bondanya, Aminah, beliau tidak merasa susah sebagaimana dialami oleh ibu-ibu yang hamil. 

Kehamilannya disedari melalui perkhabaran malaikat yang datang kepadanya ketika beliau sedang tidur. Malaikat mengatakan bahawa beliau telah mengandungkan seorang Nabi dan Penghulu kepada seluruh umat manusia. 

Selain itu kehamilannya ditandai dengan haidnya terputus dan berpindahnya cahaya daripada wajah Abdullah ke wajahnya.

Kedua, ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu syurga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi. 

Tanah-tanah di persekitaran kawasan tersebut yang kering menjadi subur, pohon-pohon kayu rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga haiwan-haiwan di darat dan di laut sibuk membincangkannya.

Ketiga, peperangan tentera bergajah yang disebut di dalam al-Quran surah al-Fil, datang menyerang kota Mekah. Ia diketuai oleh tentera bergajah dengan menunggang seekor gajah besar bernama Mahmudi. 

Apabila mereka hampir sampai ke tempat tersebut, gajah-gajah itu berhenti dan berundur dengan izin Allah. 

Namun demikian, sekumpulan burung Ababil datang menyerang dan menghancurkan mereka sebagaimana yang disebut di dalam al-Quran. Peristiwa ini amat menakjubkan dan diriwayatkan dalam kitab-kitab sejarah.

Keempat, Aminah turut mengalami mimpi yang menakjubkan. Beliau menadah tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit. Ia diumpamakan kapas putih yang terapung di angkasa. 

Kemudian malaikat tersebut berdiri di hadapannya. Ia berkata ``Khabar bahagia untuk saudara, wahai ibu daripada seorang nabi. Putera saudara itu menjadi penolong dan pembebas manusia. Namakan dia Ahmad.''

Semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w., Aminah ditemani Asiah dan Maryam. Dalam hal ini ia merupakan satu isyarat bahawa Nabi Muhammad lebih tinggi darjatnya daripada Nabi Isa dan Musa. 

Keadaan ini diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil bahawa akan datang seorang nabi pada akhir zaman.

Semasa baginda dilahirkan, bondanya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh badan baginda. Cahaya tersebut menyinari sehingga ke Istana Busra di Syria

Ia dilihat seolah-olah seperti anak panah bagaikan pelangi sehingga dari jauh kota-kota tersebut dapat dilihat.

Ada juga yang berpendapat bahawa cahaya itu datang dan menerangi seluruh dunia. Ini dapat dijelaskan oleh sumber-sumber Arab yang paling awal yang menyatakan bahawa suatu cahaya terpancar dari rahim Aminah apabila baginda dilahirkan.

Aminah sendiri melihat baginda dalam keadaan terbaring dengan kedua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa. 






Kemudian bondanya melihat awan turun menyelimuti dirinya sehingga beliau mendengar sebuah seruan ``Pimpinlah dia mengelilingi bumi Timur dan Barat, supaya mereka tahu dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik''.

Selepas itu awan tersebut lenyap daripada pandangan Aminah. Setengah riwayat menyatakan nabi dilahirkan dalam keadaan memandang ke arah langit sambil meletakkan tangannya ke tanah sebagai tanda ketinggian martabatnya daripada semua makhluk.

Dikatakan juga pada malam kelahiran baginda, berhala-berhala yang terdapat di situ mengalami kerosakan dan kemusnahan. 

Menurut riwayat daripada Abdul Mutalib, ``Ketika aku sedang berada di Kaabah, tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Lalu aku mendengar suara dari dinding Kaabah berkata, ``telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui.' ' 

Selain itu di tempat yang lain pula satu goncangan berlaku di mahligai Kisra dan menyebabkan mahligai tersebut retak, manakala empat belas tiang serinya runtuh. Keadaan ini merupakan di antara tanda -tanda keruntuhan kerajaan tersebut. 

Namun, api di negara Parsi yang tidak pernah padam hampir selama seribu tahun telah padam dengan sendirinya. Api tersebut merupakan api sembahan orang-orang Majusi yang dianggap sebagai tuhan. Peristiwa itu amat mengejutkan orang Parsi.

Dalam waktu yang sama, pada malam kelahiran baginda, Tasik Sava yang dianggap suci tenggelam ke dalam tanah.

Setelah baginda lahir, tembakan bintang menjadi kerap sebagai tanda bahawa pengetahuan syaitan dan jin mengenai perkara ghaib sudah tamat. 

Dalam riwayat yang sahih dan masyhur, ketika baginda diasuh oleh ibu susunya iaitu Halimatus Sa'diah, ladang-ladang Halimah kembali menghijau setelah mengalami kemarau. 

Begitu juga binatang ternakan seperti kambing mengeluarkan susu yang banyak. Selain itu, Nabi tidak pernah diganggu walaupun oleh seekor lalat termasuk juga pakaian baginda.

Halimah dan suaminya juga beberapa kali melihat tompokan awan kecil di atas kepala melindungi baginda daripada panas matahari. 

Ketika berusia empat tahun, sedang baginda bermain-main dengan saudara susuannya, tiba-tiba datang malaikat mendekati baginda iaitu malaikat Jibril dan Mikail. 

Lalu membelah dada baginda dan mengeluarkan segumpal darah dan mencuci gumpalan darah itu dengan salji. Ada yang meriwayatkan bahawa gumpalan darah itu dicuci di dalam bejana emas dengan air zam-zam, lalu diletakkan semula di tempatnya. 

hal ini jelas diterangkan dalam surah Insyirah ayat 1 : Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (wahai Muhammad)?

Berdasarkan peristiwa tersebut jelaslah kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. mempunyai keistimewaan tersendiri. Ini kerana baginda adalah khatamun nubuwwah, penutup segala nabi. 

Perkara -perkara luar biasa ini telah membuktikan kepada kita kemuliaan baginda di sisi Allah, sekali gus sebagai bukti kerasulannya. 

Di samping itu, bukti -bukti tersebut juga dijelaskan di dalam kitab kitab terdahulu seperti kitab Taurat, Zabur dan Injil sebagai rasul yang terakhir. 







*Salam Maulidur Rasul..apa yang baik kita sama2 share =)

Thursday, 2 February 2012

THE THINGS THAT I WANT...

Posted by MIRA at 03:22
Reactions: 
0 comments
Salam readers!
wat pe petang2 cmni?bosan??jom pergi pantai ambik angin. Tak pun turun je kat laman rumah tu pusing2..hehe..kalau tak jadi jugak..jom la layan entry ni. Last resort..haha..

Ok,pernah tak korang terfikir bila korang akan dapat benda yang korang idamkan? I'm sure all people have the things that they really want..so badly..hemm..same goes to me! Sebenarnya banyak benda yang kita nak dalam hidup ni. tak kira la kecik atau pun besar. Tapi tak semua yang kita nak tu kita kan dapat..ye tak?

Aku?Ada beberapa benda atau pun perkara yang aku nak dan teringin nak capai. Kalau boleh sebelum aku kawen..hehe..ameen..bajet kawen umur 25. Kalau lagi cepat atau lambat dari tu...siapa aku untuk menghalangnya..right? Ok, back to the point! Apa benda yang aku nak sangat tu??Jom baca kat bawah ni :

1. GRAD DGN ANC- Ni dah memang jadi impian aku sejak dulu lagi. Sebelum aku jejak kaki ke universiti lagi. Biasanya aku dengar citer pasal ANC(ANUGERAH NAIB CANSELLOR) ni daripada kakak aku. Time tu aku still skolah menengah. Pulak tu pernah pergi istiadat konvokesyen. Dari situ, aku memasang impian nk dapatkan gelaran tu. Kenapa??Sebab aku rasa anugerah tu adalah something yang dapat menggembirakan hati abah dan mama aku. Aku anggap ia sebagai hadiah untuk mereka. Parents mana yang tak suka kan kalau anak diaorang dapat anugerah tu. Tapi bukanlah untuk menunjuk-nunjuk. Satu lagi sebab aku rasa anugerah tu dapat buat aku rasa puas hati lepas bermati-matian belajar. Kira macam personal achievement la..dan mungkin juga sebagai satu platform untuk dapatkan pekerjaan yang bagus atau selesa..

2. MENUNAIKAN UMRAH- Yang ni kalau boleh aku nak laksanakan sebelum aku kawen. Kalau ada rezeki tunaikan haji terus..Alhamdulillah..lagi bagos kan..tapi at least, buat umrah dulu dah cukup bagi aku. Nanti lepas kawen pergi dengan husband la pulak..hehe..pergi satu famili lagi la bagos! Pernah tahun lepas berhasrat nak pergi sekali dgn my mom tapi tak boleh sebab bukan time semester break. Tak ada rezeki la tu. Mungkin belum masanya lagi,belum dapat panggilan. Tapi InsyaAllah aku cuba jugak capai impian ni. Simpan duit dulu bagi cukup and then tunggu waktu sesuai.



3. TRAVEL KE KOREA- Haaa..yang ni pun aku nak jugak. Sekarang ni pun aku dengar ramai orang tengah kumpul duit nak pergi sana. Aku pun tak terkecuali..bila nak cukup duit tu Wallahualam... tapi aku rasa kalau dah ada duit tu, better aku guna untuk buat umrah dulu kan..untuk waktu terdekat ni la. Rasa rugi pulak ada duit tapi tak pergi ke rumah ALLAH dulu. So, yang ni after pergi Mekkah ok! Kalau orang nak sponsor tu laen la kan..hehehe..Tak pun tunggu je la time honeymon pergi sana. Kalau cakap bab travel ni, kompem takkan habes sbb byak sgt tempat yang aku nak pergi. contoh...London,Paris, Venice, Dubai..bla..bla..bla..


night at Han River..

4. SUPERBIKE- Pelik ke??Jangan tak taw..aku memang minat gila dengan superbike! Semua adik beradik aku pun suka apa..even semua perempuan  dan sorang je lelaki.Aku ingt lagi time kecik2 dulu, kalau nampak je superbike kat tengah ke,tepi jalan ke...kompem ternganga, tak berkelip mata tengok. Dengan orang yang bawak superbike tu sekali aku ngan adk bradik aku tgk. Tapi bukan nampak pun muka nya kan..terlindung dgn helmet tu..hhaha..tapi aku taw la kat sini. Memang impossible untuk aku beli dan bawak Superbike! Bab Bawak tu mmg tak mungkin..Sape yang kenal aku mesti tahu sebabnya kan.. = ). At least duk kat belakang pun jadi la..best kn?orang bawak kita naek superbike..pusing2. Tapi sape yang bawak superbike tu bersyarat jugak la. Takkan nak maen naek je kn..dalam banyak2 benda yang aku nak,yang ni je aku rasa susah nak dapat kot...so, x yah la citer lagi.

Ducati superbike!

5. MENULIS SEBUAH NOVEL CINTA- Yang ni macam cerita ADAMAYA plak kn?? But it's true! Actually aku dah start menulis time diploma dulu. Yang tak bestnye..tak jugak siap2. Betapa susahnya aku nak dapatkan idea,nak cari mood lagi. kalau time malas tu,toksah cakap la. Memang tak jadi.  Cerita dah ada, tapi nak olah bagi panjang tu yang susah. Selalunya time aku dah dapat idea, masa pulak tak mengizinkan..tak pun lapop tak bersamaku waktu tu. Dan yang paling teruk, malas nak menaip. Kan senang kalau ada alat yang boleh tolong taipkan, kita just generate je idea dan ayat tu...hehe..Kalau macam ni gayanya,,alamat tak siap la novel tu. Tapi InsyaAllah aku akan realisasikan jugak impian ni. Bila?hanya Allah yang tahu..

6. MENUBUHKAN YAYASAN KEBAJIKAN- Tak salah rasanya kita ingat insan yang kurang bernasib baek. Walaupun aku tahu tak mudah nak tubuhkan yayasn kebajikan ni, tapi tak mustahilkan? Who knows? Untuk peringkat awal ni, aku teringin pergi rumah anak2 yatim, rumah org2 tua dan rumah yang menempatkan insan yg kurang bernasib baek. Hari tu ada peluang pergi rumah anak2 yatim tapi waktu tak mengizinkan..so, terpaksa postpone dulu niat tu. InsyaAllah ada peluang aku nak pergi.. Untuk impian ni mungkin susah nak capai dalam waktu terdekat ni,tapi untuk jangka masa panjang mungkin boleh!

7. SPONSOR ABAH DAN MAMA PERGI HAJI- Yang ni pun aku teringin. Rasanya ini bukan la apa2 kalau nak dibandingkan dengan segala jasa dan pengorbanan yang mereka curahkan untuk aku. Tercapai ke tidak, aku tak mampu menjanjikan lebih2. Tapi sekurang-kurangnya aku dapat sponsor apa yang termampu. Kalau boleh aku nak pergi sekali dengan mereka. Lagi bererti rasanya..InsyaAllah kalau diizinkan..

8. BMW 5 SERIES- Haa...yang ni lagi satu. Memang dari dulu minat ngan BMW . Kire nye kereta idaman la..tapi time tu tak de la 5 series macam skarang  kn..apa nama model tu aku pun dah lupa. Tapi serius cakap, BMW memang lawa la. Kereta ni nampak sporty dan pada masa yang sama nampak la ciri2 elegan tu..hehe..aku memang suka something yang nampak sporty cket..tak terlalu feminin. Tapi duk fikir jugak..boleh ke aku bawak kereta ni. Selalu aje kene sindir dengan abah..haha..katanya aku kecik, tak boleh bawak kereta tu..hehe..btul jugak. Tapi still aku nak jugak!Tengok la nanti cmne.. =)


love it so badly!!

So..what do you think??Boleh ke aku capai semua benda ni?Hemm..Aku rasa cukup sampai sini je entry ni. Kalau nak tulis semua yang aku nak memang tak sudah sampai esok..hehe..korang semua cmne? dah fikir apa yang nak dicapai? Memandangkan semua ni agak banyak dan ada antara nya agak susah nak dapat, terpaksa lah aku usaha betul2 nak dapat. Macam satu kata pepatah ni 'no pain,no gain'.  =)










*teringat karangan time skolah dulu tajuk KALAU AKU SEORANG JUTAWAN...heeeee... =)














Wednesday, 1 February 2012

IA hanYAlah UJIAN...

Posted by MIRA at 01:41
Reactions: 
0 comments
Salam readers..how r u?dah lama x jenguk blog ni.
sibuk menghabiskan cerita korea 2,3 hari ni. So,ada kesempatan ni
aku decide tuk menulis lagi..
kesibukan time study week hari tu agak menghalang aku tuk meluangkan msa 
menaip entry yg panjang2..

Apa yang dapat aku katakan kat sini,
sem lps adalah sem yg paling mencabar dan menakutkan..everything...
ths is base on my previous experience.
seblom ni even aku tak confident skali pun,aku tak rasa macam
apa yang aku rasa sekarang.
Dua tiga hari ni entah knp asyik tpikir pasal result.
Dan...dan..sbjek yg asyk memenuhi fikiran aku ni tak laen
tak bukan,,,PERSONAL FINANCIAL PLANNING!
Mula2 aku rasa aku boleh jawab,but then aku dapat taw
something yang betul2 melemahkan semangat aku..
smpai aku rasa semua effort yang aku beri untuk subjek ni sia2..
aku tak tahu macam mana aku nak terus study tuk sbjek laen 
kalau aku terus fikir psal ni.

Tapi aku kuatkan jugak semangat
tekad aku satu je...
aku mesti dapatkan A tuk semua sbjek yang berbaki tu.
Semuanya tu reading subjek.
Aku tahu time tu aku tak ada pilihan lain selain daripada gunakan sepenuhnya
kelebihan aku dan peluang yang ada.
Subjek2 tu aje la yang dapat menyelamatkan aku.
"By hook or by crook"  i said to myself. I must get it!
Tak sanggup rasanya kehilangan apa yang telah aku miliki.
Takkan aku nak biarkan segala effort aku selama ni macam tu aje..
Dan yang paling penting, aku anggap semua tu sebagai UJIAN..
Mungkin Allah nak tengok aku kuat ke tidak..yup..

Tapi ujian yg aku hadapi bukan stakat tu saja..
datang lagi satu ujian.
Aku rasa time tu aku berhadapan dengan ujian yang agak melemahkan aku..
Ujian yang menguji keteguhan prinsip aku..
Aku akui aku bukan lah seorang yang kuat 
Kadangkala pendirian aku goyah..
Tapi ujian yang satu ni..buat aku makin keliru
Sampai aku pernah bertanya pada diri sendiri
kenapa IA datang pada aku?
kenapa waktu ni?
Macam mana aku nak handle?
Mampu ke aku?
Dari satu sisi,aku gembira..
tapi dari sisi yang lain...aku keliru..

Aku terfikir tentang prinsip aku.
Dalam beberapa hari tu aku rasa down.
Tak tahu nak bercerita pada siapa.
dan mungkin tak ada sorang pun yang perasan
sebab aku cuba bertenang dan cuba nampak 'cool'.
Hakikatnya...hanya Allah yang tahu
Tapi bukan sekali aku mempersoalkan ujian tu.
Beberapa kali..
tapi aku sedar, aku tak patut mempersoalkannya,
aku tak patut mengeluh...
dan aku cakap pada diri sendiri.. "Mira, ini hanyalah ujian. Ia hanyalah ujian untuk melihat seteguh mana pendirian kamu, sekuat mana diri kamu. Allah itu maha penyayang. Ini semua ujian yang kecil"

Aku tak henti2 ingatkan diri sendiri tentang ayat ni.
Bagi aku ofkos tak mudah sebab ujian ni datang waktu aku
sedang berjuang untuk final exam.
Banyak kali ia mengganggu fikiran aku.
Tapi aku tetap rasa aku boleh atasi ujian tu.
Mungkin dalam jangka waktu yang pendek tu...
Tapi itu dah cukup bagi aku kerana apa yang penting time tu
adalah final exam.
Aku tak mau fikir hal lain lagi dah..semua aku cuba tolak ketepi..

Dan akhirnya aku selamat menghabiskan semua papper.
Even aku tak tahu outcome nye macam mana,
tapi aku bersyukur sangat sebab paper yang ke belakang tu aku
 rasa more better compare dgn 1st and 2nd papper.
Sepanjang hari tu aku rasa lega..tersangat lega!
Tapi sesekali teringat jugak papper finance!

Pulangnya aku ke rumah sendiri,negeri sendiri,kampung sendiri
masih lagi dibayangi ujian itu.
But i keep saying those words again and again!
Terima kasih pada kawan2 yang buat aku ketawa
sepanjang aku rasa susah hati.
Terima kasih jugak pada 2 orang kawan aku yang 'Terseksa'
mendengar lawak yang aku buat sendiri..hehe..lucu bila ingat,
Dan terima kasih pada ALLAH yang memberikan aku
ujian ini.
Ia membuatkan aku sedar beberapa perkara.
Yang pasti ujian ini ada hikmah di sebaliknya.
Mungkin isyarat untuk aku dan apa sahaja hikmahnya, aku percaya
Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya..

Finally, i'm okay right now.
Baru saja muhasabah diri supaya lebih kuat
dan berdoa diberikan kekuatan dan mendapat petunjuk dariNya.
Seandainya pengorbanan itu perlu aku lakukan, kenapa tidak?

Bagi aku tak ada satu masalah pun yang tak dapat diatasi,
cuma kita kena mencari penyelesaiannya.
Andai pengakhirannya tak seperti yang kita harapkan,
terima lah dengan redha, ikhlas. 
Redha itu tak bermaksud kita menyerah  sebaliknya menerima qada' dan qadar
dan mencuba yang terbaik di lain masa...
Putus asa itu bukan aku..





Surah Al-Baqarah: 216

"...But it is possible that you dislike a thing which is good for you, and that you love a thing which is bad for you. But Allah knows, and you know not."




*perkara lepas yg dah trjadi takkan blh diundur balik. Apa saja pengakhirannya nanti, aku harap aku kuat!..ameen..




















 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review