"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Friday, 19 October 2012

KUASA 475

Posted by MIRA at 01:40
Reactions: 
Oh No....!!!!!!

Macam tu la hati aku menjerit bila dapat tahu power mata aku naek lagi!Mula-mula dulu just 125 tp skarang dah naek sampai 475!Oh god....tu la.malas lagi pakai spek.Duk pakai pastu buang pastu paka balik,macam tu la jadinye.

Tahun ni dah nak masuk 6 tahun pakai spek since 2006. Terpikir la jugak kan..kalau time tu tak sibuk nak pakai spek agak2 macam mana?Yela..masa tu kan power baru cket lagi. Boleh avoid lagi kot pakai spek.Tapi aku mana la tahu apa2.Asal rasa macam rabun je terus pegi jumpe optometris.Dah sah sah la optometris tu cakap kena pakai spek. Sales people kat situ pun ofkos la bersungguh suruh aku pilih spek tu,spek ini kan????Aku pulak lagi la...nampak yang cantik2 je kan..tup tup...menyesal pulak skarang.

Sepatutnya aku rasa la,rasa la kan....i should see a doctor kat hospital tu. Bukan terus pergi jumpe optometris kat kedai tu.Sebab adik aku cakap la kan..awal2 rabun ni boleh dirawat lagi.Power pun x tinggi. Doctor akan bagi advice pastu kasi vitamin.One of her friends la yang bagi taw macam tu sebab itu la cara dia mengelak pakai spek daripada awal.Okk!!benda dah jadi tak boleh pusing balik dah..terpaksa la aku pakai spek ni kalau nak tengok sbijik-sbijik.

Hati pun tertanya-tanya la jugak kan macam mana rabun jauh ni terjadi. Lepas google situ,google sini,jumpe la info nih:

Tiada teori tepat mengenai punca berlakunya rabun jauh. Bagaimanapun,faktor keturunan boleh menjadi salah satu puncanya. Kemungkinan seorang anak yang ibu bapanya rabun jauh mengalami masalah sama ialah 40%. Tapi ada juga teori mengatakan,membaca pada jarak dekat juga boleh menjadi sebabnya. Manakala sesetengan pakar lain pula mengatakan,kerana rabun jauhlah seseorang itu membaca pada jarak dekat!


                                            

                                          


Dalam kes aku ni,tak tahu la mana puncanya. Parents aku tak ada la pulak rabun jauh. Ke sebab aku ni tengok tv duduk paaaliiinggg depannn??hahaha..kalau buleh,dalam tv tu aku nak masuk!mungkin la kot..kot..hehe. Tapi aku perasan aku start rabun since aku duduk asrama.(mesti org akan ckp "oh...rajin study la tu...study dlm gelap.Kat asrama kan kene tutup lampu awal.so tak boleh la nak studysampai lewat malam")hehh....jawapan aku "tak de maknanya!tak pernah pun rasanya aku study dlm gelap.Lampu pun tak de la tutup semua sampai gelap gulita gittooo!". 

Jadi sekarang akU nekad la nak pakai spek sokmo...!tapi tak dok la sokmo sgt!kat bilik malas la jugak nk pakai. Tapi boleh dikatakan most of the time ak pakai.sob..sob...terima hakikat okkeyh!disebabkan itu jugak aku motivate diri sendiri supaya pakai spek tu slaloo dgn cara..jeng jeng jeng..!!!tukar yang baru =p

Yang lama still guna tapi kena pegi tambah power dulu. hee...licik kan?


Nak pilih yang baru bukan senang!abeh kedai aku pusing. Kene la cerewet sket part ni kn..hehe.Mula2 nak cari kaler light pink. Tapi Ya Allah...suasahnye nak jumpe!aku dah x tak nak kaler itam sbb sama je ngan yang lama. Pastu nak pulak kaler putih, tu pun susah jugak!yang ada x cukup memikat hati..ehehe..Finally, i choose the purple one!


                                              

lebih kurang chenggini la...maleh nak snap gmba.goole udah le..

kira macam semangat baru la..kalau tak,mana nak pakai..demand kan?mengade!nak wat camne,pakai contact lens,sakit mata la..x selesa la,apa la..nah!amekaw...pakai la spek tu! tapi berharap lagi mata ni ada peluang nak melihat dengan jelas tanpa spek!mungkinkah???emmmm...













*sangat merapu entry ni sbb dh 2 mggu perap as a draft..lupa dah main point nye ape,,hehe =)
*SOKMO stands for-SELALU =)













0 comments:

Post a Comment

 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review