"LOVE is like a cup of coffee..sometimes its bitter but we still love it!"

Sunday, 24 February 2013

INTERNSHIP #Episod 1

Posted by MIRA at 00:19
Reactions: 
Assalamualaikum!


i'm back!hari tu aku ada janji nak hupdate pasal internshipkn?haa sooo arini nk stat dgn episod 1 =P

Since today is my  OFFDAY (besau gittoo..) sbb suka sgt arini duk umah,,yeah...

Cindai Ballroom

OK...fyi, i'm currently in my internship program.Kt mane??di salah sebuah resort yang terkenal di Negeri Terengganu...resort ni terkenal sebab ia nya dikaitkan dengan MONSOON CUP! eh apa tuu??CAWAN MONSOON laaaa.....hehe..tak..monsoon cup tu merupakan salah satu acara atau sukan kapal layar. Maybe x semua orang tahu pasal sukan ni sebab tak banyak exposure sangat tapi, rakyat trengganu biasanya tahu la sebab acara ni diadakan setiap tahun pada bulan 12. Time tu la angin Monsun laut bertiup kencang. That's why buat time tu.

i snap this picture on my frist day from VERANDAH (the restaurant).matahari pagi...heee...


i started my internship on 28th January 2013 and will finish it on 14th June 2013.lama kann??Soo..sepanjang tempoh tu aku akan 'berkampung' diresort ni. I like the view here,sgt cntik..angin sepoi2 bahase..hehe..my first day...huu..x suke!because i feel like an alien!normal la kan kalau kita kt tempat baru,pastu x knal sape2.Sume orang duk pandang2 kita...euwww...i'm seriously don't like it..tapi skarang it's getting better!sebab dhkenal ramai orang, dah boleh beramah mesra gittoo,,so i think x payah nk risau sgt dah. Tiap orang macamtu kot..ye dak?

Skarang aku tengah slow2 blaja..step by step about the flow nak deal dgn customer/guest.Ohh ya...lupe nk cakap..aku diletakkan di bawah departmnt Sales & Marketing!sesuaii la ngan kos aku(marketing). Bila masuk alam kerja ni, baru la dapat the real picture tu.so kuar la ayat cmni "Ooooo...yela..same la cm aku blaja dalam klas dulu..". kalau dulu more on theory,skang practical nye pulak.eventhough tak la sama sjibik, tapi ada la kan.sebab kena sesuaikan dgn keadaan dan company tu jugak.So far..aku dah blaja wt quotation (Letter of Offer), contract rate,corporate rate, purchase requisition,and so on la.

Paling aku tak suke..bila kena jawab call.haha..mula2..kalut!penat practice ayat,last2 laen yg keluar...haha. kalau kol yg bese2  pe lagi.Masuk part guest tanya nak wat function and bla bla..pastu tanye hrga package sume, stat laa ku risau.Actually aku dh hafal harga package tu sume, tapi sometimes  x fixed sbb it depends on sales exect. diaorang yg akan nego.So..kene faham btol2. aku ni tukang bg info cket2 pastu tnye apa guest tu nak,bila,cmne..So far..dh blaja cket2 selok belok bisness hotel ni..

skang ni x nak ckp banyak dah sbb dah brjela kt atas tu. so..meh layan pics plak la yer..kalau semua udah gue bilang,nanti episode seterusnya,udah enggak tahu mau ceritain apa laggii..kn?? =P









antara yg pernah bkunjung ke resort ni..

the jetty


  

Ni antara views dekat resort ni. Bnyak lagi aku x explore especially the room/challet.sbb nak masuk biasanya exect je yg akan bawak.since exect skarang sume bz,so x dapat la lagi. Kene tunggu wktu free..hee..

for the next entry, i will update more and more about my internship neh...till then!




*prasan x aku x mention nama resort ni??haha...wait for the next entry
*penat tggu bff gtaw result die...berahsia beno yekk si MAWAR PUTIH?




3 comments:

LIJA BLOGZZZ said...

wah cm seronok je bunyi nyer praktikal dier,,
same la kite kt sini mule2 mmg mcm alien pon,,,hehehe
skrang sikit2 dh ok,,, kan?

LIJA BLOGZZZ said...

anyway,, x saba nk bce yg ep 2 plak,,,
heee
cant wait,,,,
ltak gmba byk2 auuuuuu
luv ya

MIRA said...

haha..baek superlija! =)

Post a Comment

 

~ RoS PuTiH~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review